Rinosinuzita cronică cauzează dureri de cap și nas înfundat și afectează 11% dintre oamenii din SUA. Noi cercetări au descoperit o legătură între rinosinuzita cronică și schimbările activității creierului.

Cercetătorii studiului speră că această legătură va explica efectele comune persistente precum: dificultăți de concentrare, episoade depresive, tulburări ale somnului și amețeală.

Găsirea unei legături între o boala cronică și procesul neural care are loc în altă regiune a corpului ar putea fi foarte importantă în înțelegerea afecțiunii cronice, dar și pentru găsirea unor modalități noi și eficiente în ceea ce privește tratarea.

”Acesta este primul studiu care prezintă legătura dintre rinosinuzita cronică și schimbarea neurobiologică. ”Știm de la studiile anterioare că pacienții cu sinuzită decid să ceară asistență medicală atunci când boala le afectează interacțiunea cu lumea din jur.”, explică Aria Jafari, medic otolaringolog (ORL) la Universitatea din Washington, SUA.

 

Impactul produs asupra calității vieții

”Productivitatea le este afectată, prezintă dificultăți de concentrare, somnul este dificil. Astfel, impactul asupra calității vieții este mare. Acum avem un potențial mecanism pentru ceea ce observăm din punct de vedere clinic.”, declară medicul Aria Jafari.

Cercetătorii au analizat datele înregistrate de Human Connectome Project pentru a identifica 22 de subiecți care trăiesc cu rinosinuzită cronică și 22 de subiecți care nu prezintă inflamații la nivelul sinusurilor. Apoi, cercetătorii au comparat circulația sângelui și activitatea neuronală din creierul subiecților.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializata Neuromedicina.ro