În colaborare cu Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din Michigan, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au arătat că genele de rezistență la antibiotice sunt predominante în bacteria Campylobacter jejuni, una dintre cele mai frecvente cauze de intoxicație alimentară.

Echipa a descoperit că mai mult de jumătate dintre C. jejuni, izolați de la pacienții din Michigan, sunt protejați genetic împotriva a cel puțin unui antibiotic folosit pentru a lupta împotriva infecțiilor bacteriene. Raportul complet al echipei este publicat în revista Microbial Genomics.

„Știm că acești agenți patogeni au existat dintotdeauna, dar folosirea unor instrumente mai sofisticate de secvențiere a genomului ne permite să-i privim diferit. Am descoperit că genomii sunt extrem de diversi și conțin o mulțime de gene care le pot proteja de numeroase antibiotice”, a spus Shannon Manning, liderul proiectului și profesor al Fundației de Cercetare MSU la Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară.

Raportul echipei oferă informații tehnice valoroase epidemiologilor, lucrătorilor din domeniul sănătății și altor specialiști; în acelașă timp Manning a subliniat ce înseamnă descoperirile echipei pentru o persoană obișnuită.

Chiar dacă majoritatea adulților sănătoși pot lupta împotriva acestor bacterii fără antibiotice, există oameni pentru care C. jejuni prezintă o îngrijorare serioasă. Infecțiile pot duce la spitalizare, complicații autoimune și neurologice, invaliditate pe termen lung și chiar deces.

Înțelegerea gradului de rezistență la antibiotice la această specie, precum și la ce antibiotice sunt rezistente diferitele tulpini, poate ajuta pacienții să urmeze mai curând planuri de tratament mai bune.

„Dacă știm ce tip de gene de rezistență la antibiotice are Campylobacter, atunci știm ce antibiotice nu trebuie administrate unui pacient. Acest lucru poate duce la rezultate mai bune pentru pacient și la spitalizare mai scurtă”, a spus Manning.

Constatarea prezintă implicații mai largi. După ce oamenii luptă împotriva unei infecții și agentul patogen este distrus – cu sau fără antibiotice – genele sale pot persista, inclusiv cele care oferă rezistență la antibiotice. Alți microbi pot prelua acele gene, le pot integra în propriile lor genomi și pot dezvolta rezistență.

„Este cu adevărat important. Agentii patogeni din alimente sunt omniprezenti. Se găsesc în alimentele pe care le consumăm, dar și în animalele și mediile cu care venim în contact în mod regulat. Dacă poartă gene de rezistență, atunci nu numai că ne pot îmbolnăvi, dar pot și transfera cu ușurință genele altor bacterii”, explică Manning.

Acest lucru subliniază importanța igienei și siguranței alimentelor, inclusiv evitarea contaminării încrucișate a altor alimente și suprafețe înainte de a găti.

Analiza genetică a echipei a permis cercetătorilor să identifice gazda sau sursa unor tulpini specifice. Ceea ce înseamnă că ei ar putea prezice dacă bacteriile provin de la anumite animale sau se găsesc în mod obișnuit la mai multe gazde.

„Când am făcut această analiză genomică, am descoperit că majoritatea pacienților din Michigan au fost infectați cu tulpini legate de gazde (care se găsesc la pui sau vite). De asemenea, echipa a descoperit că infecțiile au avut o probabilitate mai mare să apară în zonele rurale, sugerând că expunerea la aceste animale și mediile lor ar putea fi importantă pentru monitorizare și un potențial control”.

Concentrarea asupra statului Michigan și a spitalelor de stat le-a permis cercetătorilor să dezvăluie perspectivele locale. Studiind cele 214 tulpini recuperate de la pacienți reali, cercetătorii au observat tendințe specifice Michigan, care altfel ar fi trecut neobservate. Deși Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor operează o rețea națională de supraveghere a agenților patogeni de origine alimentară, multe state, inclusiv Michigan, nu fac parte din acest sistem.

„Avem factori ecologici și agricoli unici în Michigan, care pot influența modul în care acești agenți patogeni supraviețuiesc și proliferează în anumite gazde și medii”, a afirmat Manning, a cărei echipă studiază și E. coli, Shigella și Salmonella.

 

Sursă foto: www.cdc.gov

Sursă: outbreaknewstoday.com