Un nou studiu sugerează că înlocuirea alimentelor și băuturilor îndulcite cu zahăr cu îndulcitori ar putea ajuta la gestionarea greutății, fără a crește riscul de boli cardiovasculare și diabet.

Cercetarea, care va fi prezentată la Congresul European anual pentru Obezitate (ECO) 14-16 mai 2024, la Veneția, Italia, indică faptul că gestionarea greutății a continuat cel puțin un an.

Studiul, denumit în mod adecvat proiectul SWEET, a constatat, de asemenea că, consumul de îndulcitori și potențiatori de dulce (S&SE) s-a corelat cu o satisfacție sporită în legătură cu dieta, o stare de spirit îmbunătățită, reducerea poftelor și scăderea preferinței explicite pentru alimente dulci în rândul adulților.

Clarissa Dakin, co-autor principal al proiectului SWEET și doctorand în Grupul de Cercetare pentru Controlul Apetitului și Echilibrul Energetic de la Universitatea din Leeds, Regatul Unit, a explicat: „Acest studiu a fost un studiu controlat, randomizat, amplu, care a comparat modul în care includerea sau evitarea îndulcitorilor și a înlocuitorilor de zahăr ca parte a unei diete de menținere a greutății cu conținut scăzut de zahăr afectează starea de spirit a oamenilor, pofta de mâncare și satisfacția față de dieta lor.”

 

Cum afectează îndulcitorii pierderea în greutate?

Proiectul SWEET a implicat o încercare de un an pentru a vedea dacă utilizarea îndulcitorilor ca parte a unei diete sănătoase, cu conținut scăzut de zahăr, ar putea promova controlul greutății după pierderea rapidă în greutate.

Cercetătorii au recrutat 341 de adulți supraponderali sau obezi și 38 de copii supraponderali din Danemarca, Spania, Grecia și Țările de Jos.

În primele două luni ale studiului, adulții au urmat o dietă săracă în calorii cu scopul de a pierde cel puțin 5% din greutate, în timp ce copiii au fost sfătuiți să-și mențină greutatea.

În următoarele 10 luni, participanții au fost împărțiți în două grupe:

  • Grupa A: Subiecții au urmat o dietă sănătoasă cu mai puțin de 10% din calorii din zahăr adăugat și li s-a permis să consume alimente și băuturi cu îndulcitori.
  • Grupa B: Subiecții au urmat aceeași dietă sănătoasă, dar fără îndulcitori.

Pe parcursul studiului, participanții au completat chestionare despre dieta lor, obiceiurile alimentare, activitatea fizică și calitatea vieții.

Greutatea, măsurătorile corporale și markerii pentru diabet și boli de inimă au fost, de asemenea, măsurate la început și după 2, 6 și 12 luni.

„În timp ce grupul care a evitat îndulcitorii și înlocuitorii de zahăr a arătat o poftă crescută pentru alte alimente dulci care conțin calorii, grupul care a folosit îndulcitori a avut o menținere ușor mai bună a greutății, după un an,” a explicat Dakin.

În plus, cercetătorii nu au găsit diferențe semnificative între markerii diabetului și bolilor de inimă între cele două grupuri. Cu toate acestea, ar fi necesare mai multe cercetări, cu un număr mai mare de copii, pentru a determina efectele îndulcitorilor asupra persoanelor mai tinere.

 

Ar trebui folosiți înlocuitorii de zahăr pentru pierderea în greutate?

Îndulcitorii naturali și artificiali, cum ar fi aspartamul, stevia și zaharina, sunt utilizați pe scară largă de industria alimentară și a băuturilor pentru a reduce conținutul de zahăr și sunt prezenți în diverse produse, cum ar fi băuturile răcoritoare, deserturile și alimentele pentru micul dejun. Îndulcitorii sunt consumați zilnic de milioane de oameni din întreaga lume, în special cei care caută alternative cu conținut scăzut de calorii la zahărul obișnuit.

Mulți experți sugerează înlocuirea zahărului cu îndulcitori săraci sau fără calorii, pentru a promova pierderea în greutate și gestionarea greutății în rândul adulților supraponderali sau obezi. Cu toate acestea, există o dezbatere cu privire la siguranța îndulcitorilor pentru sănătatea umană și efectele acestora asupra apetitului, gestionării greutății și obezității.

Prezentul studiu sugerează că încorporarea îndulcitorilor într-o dietă sănătoasă, cu conținut scăzut de zahăr, ar putea ajuta la gestionarea greutății fără a crește riscul de diabet și boli de inimă, în contradicție cu alte cercetări în acest domeniu. În schimb, o revizuire sistematică efectuată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sugerează că înlocuirea zahărului cu îndulcitori fără zahăr ar putea să nu ajute în mod eficient controlul greutății pe termen lung și ar putea crește riscul apariției diferitelor probleme de sănătate, inclusiv diabet și boli de inimă.

Cu toate acestea, raportul OMS a recunoscut că există o lipsă de dovezi care să lege îndulcitorii de rezultatele bolii și sunt încă necesare mai multe studii. Mai mult, OMS a declarat recent un îndulcitor artificial comun, aspartamul, ca un potențial cancerigen uman, dar susține că sunt justificate cercetări suplimentare cu privire la riscul potențial de cancer la om.

Deși sunt necesare cercetări suplimentare asupra efectelor pe termen lung ale îndulcitorilor asupra sănătății, Dakin a remarcat că rezultatele pozitive ale studiului privind îndulcitorii și înlocuitorii de zahăr ar putea promova satisfacția generală a dietei, starea de spirit pozitivă și sentimentele de control asupra poftelor alimentare.

 

Sursa: Medicalnewstoday.com