Persoanele vaccinate cu două injecții de vaccin Pfizer împotriva coronavirusului  în ianuarie și februarie au avut o șansă cu 51% mai mare de a contracta virusul în iulie, comparativ cu cei care au fost vaccinați în martie sau aprilie, a arătat un nou studiu israelian publicat în Nature Communications.

Cercetarea a fost realizată de o echipă de oameni de știință de la Institutul KI și medici de la KSM Research and Innovation. Aceștia au folosit datele furnizate de Maccabi Health Services pentru a efectua un studiu de cohortă retrospectiv care compară ratele de incidență a infecțiilor episcopale și a spitalizărilor provocate de COVID-19 între persoanele imunizate la începutul campaniei (ianuarie si februarie) si cele vaccinate catre etapele ulterioare (martie si aprilie). Studiul a inclus peste 1,3 milioane de rapoarte, potrivit Jerusalem Post.

După cum s-a menționat, riscul de infecție a fost semnificativ mai mare pentru oameni cu cât au fost vaccinați mai devreme, cu o tendință suplimentară de risc crescut de spitalizare. Rezultatele, au spus cercetătorii, sunt în concordanță cu alte studii pe acest subiect, care arată o scădere a nivelurilor de anticorpi și a compușilor sistemului imunitar după patru până la șase luni.

 

 

 

Materialul integral pe Doctorulzilei.ro