Un studiu recent a descoperit o potențială soluție în lupta împotriva bolii cronice de rinichi (BCR), care afectează aproximativ 700 de milioane de persoane din întreaga lume.

Concluzia cercetării este următoarea: Consumul a cel puţin două porţii de peşte gras (macrou, sardine sau hering) pe săptămână, este asociat cu un risc mai mic de boală cronică de rinichi şi de un declin mai lent al funcţiei organului.

Concluziile echipei internaţionale de cercetători, condusă de George Institute for Global Health şi de Universitatea din New South Wales, au fost publicate în revista medicală BMJ.

Cercetătorii au reunit rezultatele a 19 studii din 12 ţări care au examinat legăturile dintre nivelurile de acizi graşi omega 3 şi dezvoltarea bolii cronice de rinichi la adulţi. Analiza a cuprins aproximativ 25.000 de adulți cu vârsta cuprinsă între 49 și 77 de ani.

După luarea în considerare a unor factori precum: vârsta, sexul, rasa, indicele de masa corporală, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, bolile de inimă și diabetulnivelurile mai ridicate de acizi graşi omega 3 din fructe de mare au fost asociate cu un risc cu 8% mai mic de apariţie a BCR.

Nivelurile ridicate de acizi grași omega 3 au fost asociate cu un declin mai lent al funcției renale.

Studiul a stabilit o legătură între nivelurile mai ridicate de acizi grași omega 3 găsite în fructele de mare și un risc redus de probleme cu rinichii, cu toate acestea, această asociere nu a fost găsită cu acizii grași omega 3 derivați din plante.

Aceste rezultate susțin ghidurile alimentare actuale, care promovează consumul de pește gras și fructe de mare ca parte a unei diete sănătoase.

Cercetătorii au subliniat faptul că rezultatele lor au fost observaţionale şi, prin urmare, nu au dovedit că includerea mai multor fructe de mare în alimentaţie reduce în mod cert riscul de insuficienţă renală cronică.

 

Sursă: www.diabetes.co.uk