În ultimul an, aproximativ unul din şase români (15%) a consumat antibiotice fără reţetă furnizată de medic, se arată într-un studiu realizat de Cult Market Research, transmis vineri AGERPRES.

Conform studiului, nu există diferenţe majore de consum între tineri, adulţi şi vârstnici. Astfel, 17% dintre persoanele din categoria de vârstă 35 – 49 de ani consumă antibiotice fără prescripţia medicului, 15% din persoanele cu vârste între 18 şi 34 de ani şi tot 15% din persoanele cu vârste între 50 şi 64 de ani. „Altfel spus, românii de toate vârstele consumă aceste medicamente fără recomandarea medicului. Totuşi, vârstnicii (65+) tind să ia antibiotice fără acordul medicului într-o măsură mai mică (10%) faţă de celelalte categorii”, precizează sursa citată.

Studiul demonstrează că educaţia românilor poate să influenţeze decizia lor de a lua antibiotice fără prescripţie medicală.

În context, cele mai multe persoane care consumă medicamente fără prescripţie medicală sunt cele cu nivel de pregătire şcoală generală/ profesională – 21%, urmate de cele cu liceu – 15%.

Cercetarea sociologică arată că unul din cinci români din mediul rural a luat antibiotice în ultimul an fără reţetă. Studiul arată că 20% dintre persoanele din mediul rural consumă antibiotice fără prescripţie faţă de 11% în mediul urban.

Pe genuri, procentul femeilor care au luat antibiotic fără prescripţie este mai mare decât cel al bărbaţilor. Una din cinci românce a luat în ultimul an antibiotice fără reţetă. Femeile consumă medicamente fără prescripţia medicului în proporţie de 18%, faţă de bărbaţi – 11%.

Dintre toate categoriile de ocupaţii prezente în cadrul studiului, salariaţii consumă în cel mai mare procent antibiotice fără reţetă, precizează sursa citată. Salariaţii cu forme legale consumă medicamente fără prescripţie medicală în proporţie de 44%, 22% – casnicii/ cei fără ocupaţie, iar pensionarii – 14%.

Românii cu venit lunar mai scăzut, arată studiul, iau antibiotice fără reţetă într-un procent mai mare decât românii care se bucură de un nivel salarial mai ridicat. Astfel, cei care au venitul cuprins între 1.001 şi 2.000 de lei consumă cel mai mult antibiotice fără prescripţie medicală – 42%, în timp ce doar 5% dintre cei cu venituri între 4.001 – 5.000 de lei consumă aceste medicamente.

Studiul sociologic cantitativ pe teme referitoare la consumul de medicamente al românilor a fost realizat în perioada 15 – 25 ianuarie 2018 de Cult Market Research. Rezultatele sunt reprezentative la nivel naţional. Marja de eroare a studiului este de plus/ minus 3,2%. Cele 943 de chestionare au fost aplicate telefonic. AGERPRES