Medicii au sperat ca antibioticele să fie benefice pentru pacienții cu boli cronice pulmonare, dar un nou studiu a demonstrat că în cazul pacienților cu fibroză pulmonară idiopatică antibioticile nu aduc niciun beneficiu și nu previn spitalizarea.

Chiar dacă din punct de vedere statistic nu există beneficii pentru pacienții cu boală pulmonară, noua cercetare va preveni utilizarea inutilă a antibioticelor, întrucât aceasta ar putea duce la creșterea rezistenței la antibiotice. Studiul clinic, realizat la nivel national în SUA, este considerat a fi cel mai mare studiu al fibrozei pulmonare idiopatice. Cercetarea a reușit să recolteze probe biologice cu scopul de a înțelege mai bine tratamentul acestei boli rare și fatale.

”Rezultatele au fost dezamăgitoare, dar rămânem încrezători în analizele ce vor urma și sperăm că vom găsi grupuri de pacienți care au înregistrat anumite beneficii din utilizarea antibioticelor. Până atunci, acest studiu se va asigura ca niciun pacient să nu ia antibiotic fără a fi necesar. Consider că studiul este un success al Institutului Național de Sănătate; înscrierea pacienților a fost rapidă, reușind astfel să efectuăm o cercetare majoră pentru această boală neobișnuită”, a declarat Imre Noth, medic și cercetător șef la UVA Health’s Division of Pulmonary and Critical Care Medicine din SUA.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializata Pneumologia.ro