Activitatea fizică realizată dimineața este asociată cu un risc mai scăzut de infarct și accident vascular cerebral, potrivit unui studiu efectuat cu date de la peste 85.000 de persoane. Studiul a fost publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă.

”Este cunoscut faptul că exercițiile fizice sunt bune pentru sănătatea inimii, iar studiul indică o tendinţă de protecţie deosebit de mare la femei”, susține autoarea studiului, Gali Albalak.

Studiul a folosit date de la Biobank din Marea Britanie. Acesta a inclus 86.657 de adulți cu vârsta cuprinsă între 42 și 78 de ani, care nu aveau boli cardiovasculare. Vârsta medie a fost de 62 de ani și 58% erau femei. Participanții au purtat dispozitive care puteau urmări activitatea fizică, timp de şapte zile la rând. Participanții au fost urmăriți pentru incidența bolii cardiovasculare, care a fost definită ca prima internare la spital sau deces cauzat de boală coronariană sau accident vascular cerebral.

Pe parcursul a șase până la opt ani de urmărire, 2.911 participanți au dezvoltat boală coronariană și 796 au avut un accident vascular cerebral. Comparând timpii de activitate maximă de peste 24 de ore, riscurile au fost mai reduse pentru cei care au fost  mai activi între 8 şi 11 de ore.

Într-o a doua analiză, cercetătorii au împărţit toţi participanţii în patru grupuri, în funcţie de timpul de efort fizic maxim: la ora 8, la ora 10, la ora 12 sau  la ora 19. Grupul de la amiază a servit ca referinţă. Participanții care au fost cei mai activi dimineața devreme sau dimineața târziu au avut un risc cu 11% și, respectiv, cu 16% mai mic de apariție a bolii coronariene incidente, comparativ cu grupul de referință. În plus, cei care au fost cei mai activi dimineața târziu au avut un risc cu 17% mai scăzut de accident vascular cerebral, comparativ cu grupul de referință.

Când rezultatele au fost analizate separat, în funcție de sex, cercetătorii au descoperit că rezultatele privind variabilele de ritm circadian au fost şi mai pronunţate în rândul femeilor. Femeile care au fost cele mai active dimineața devreme sau dimineața târziu au avut un risc cu 22%, respectiv, cu 24% mai mic de apariție a bolii coronariene incidente, comparativ cu grupul de referință. În plus, femeile care au fost cele mai active dimineața târziu au avut un risc cu 35% mai scăzut de accident vascular cerebral, comparativ cu grupul de referință.

„Acesta a fost un studiu observațional și, prin urmare, nu putem explica de ce asocierile au fost mai proeminente la femei. Descoperirile noastre se adaugă dovezilor privind beneficiile activității fizice pentru sănătate; sugerând că activitatea de dimineață, și în special dimineața târziu, poate fi cea mai benefică. Este prea devreme să formulăm sfaturile oficiale privind prioritatea exercițiilor realizate dimineața, deoarece acesta este un domeniu de cercetare destul de nou. Sperăm ca într-o zi vom putea rectifica recomandările actuale adăugând o singură modificare: „Exercițiile fizice sunt recomandate dimineața”, conchide Albalak.

 

Sursă: News-Medical.net