uvvg_ziua_sanatatii.jpgAsociaţia Studenţilor Medicinişti Arădeni din cadrul Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, în colaborare cu Galleria Arad a organizat, duminică, 07.04.2013, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, o nouă acţiune de prevenţie, în incinta mall-ului. Peste 230 de arădeni au beneficiat gratuit de consultaţii medicale, determinarea valorilor glicemiei şi a tensiunii arteriale, a indicelui de masă corporală, a indicelui de grăsime din organism, a frecvenţei cardiace şi a nivelului de saturaţie a oxigenului din sânge, dar şi informaţii cu privire la diverse afecţiuni medicale.

De asemenea, arădenii au avut ocazia să se programeze pentru un consult stomatologic şi o evaluare gratuită a statusului dentar la o clinică de specialitate. În primele trei luni ale lui 2013, mii de arădeni au beneficiat de servicii medicale gratuite, în cadrul proiectului „Anul Prevenţiei în Sănătate în Arad”, susţinut de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Asociaţia Studenţilor Medicinişti Arădeni.

Sebastian Popescu, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Medicinişti Arădeni din cadrul UVVG, a declarat: „Celebrată la nivel internaţional începând cu 1948, Ziua Mondială a Sănătăţii are în fiecare an o temă diferită, anul acesta ea fiind hipertensiunea arterială.
Factorii de risc a HTA sunt consumul crescut de sare, dieta dezechilibrată, obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool şi tutun. În România, două treimi din decese sunt cauzate de afecţiunile cardio-vasculare.

O altă direcţie importantă, implementată cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad, a Direcţiei de Sănătate Publică Arad, a Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, şi a Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, proiectul „Educației între studenți medicinişti și elevi, educație între egali”, s-a desfăşurat până acum în 10 licee și școli gimnaziale din municipiul și județul Arad (Grupul Școlar „Mihai Viteazu” Ineu, Grupul Școlar „Sava Brancovici” Ineu, Liceul „Gheorghe Lazăr” Pecica, Grupul Școlar „Aurel Vlaicu”, Grupul Școlar „Francisc Neuman”, Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan”, Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”, Școala Generală „Andrei Șaguna”, Școala Generală Secusigiu, Școala Generală Sânpetru German), în proiect fiind implicaţi până acum un număr de peste 1200 de elevi, aceştia primind, în cadrul unor prezentări interactive, sfaturi cu privire la alimentaţia și stilul de viață sănătos, igiena oro-dentară, iar cei mai mari dintre ei și informații despre efectele consumului de tutun, alcool, substanţe psihoactive, sau prevenirea infecţiilor cu transmitere sexuală. Astfel de acțiuni de prevenție vor fi organizate de către studenții mediciniști arădeni și cadre didactice ale U.V.V.G. pe toată durata anului”.