Peste o mie de specialişti participă la cel de-al 43-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM), care se desfăşoară la Braşov în perioada 24-27 mai şi care are în prim-plan strategia privind problematica diabetului la copii.
„Congresul (…) înregistrează o participare record în istoria evenimentului. Cea mai prestigioasă manifestare ştiinţifică anuală a Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, congresul din acest an aduce împreună peste 1.000 de practicieni de diverse specialităţi medicale: diabetologi, endocrinologi, nutriţionişti, specialişti de medicină internă, cardiologi, precum şi importanţi factori de decizie şi lideri medicali de renume din domeniul diabetului şi din domenii conexe, din întreaga lume (…) Congresul de la Braşov are în prim-plan strategia SRDNBM cu privire la problematica diabetului la copii„, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit acestuia, SRDNBM a lansat studiul MENTOR – Metabolic Nutritional and Therapy Outcomes in Romanian Type 2 Diabetic Patients, ca parte din noua strategie pentru managementul diabetului zaharat şi al bolilor metabolice. Acesta îşi propune să aducă noi informaţii, într-o variantă prospectivă, despre controlul metabolic, riscul cardiovascular, evaluarea nutriţională, evaluarea depresiei, complicaţiile micro şi macro vasculare, evaluarea opţiunilor de tratament în cadrul populaţiei cu diabet tip 2 din România.
În acest studiu au fost incluşi 1.000 de subiecţi de ambele sexe, cu vârsta cuprinsă între 45 şi 75 ani, atât din mediul urban cât şi rural, aleşi din cele 41 judeţe ale României şi municipiul Bucureşti, urmăriţi de peste 67 medici diabetologi din toată ţara.
„O mai bună cunoaştere a prevalenţei complicaţiilor şi a condiţiilor lor de apariţie poate îmbunătăţi îngrijirea ulterioară a pacienţilor cu diabet zaharat. Aceste date pot fi utilizate şi de programele de sănătate pentru o mai bună prevenţie şi implementare”, se arată în comunicat.
Potrivit documentului citat, SRDNBM a demarat şi o campanie de strângere de fonduri pentru copiii cu diabet tip 1 din România, sub genericul „Act Today to Change Tomorrow”, prin care îşi doreşte „să redea acestora o zi de mâine mai bună” prin intermediul unor echipamente noi şi mai puţin invazive.
„În România sunt 3.000 de copii care suferă de diabet tip 1 şi sunt nevoiţi să ducă un mod de viaţă care le afectează copilăria. Copiii trebuie să se înţepe de minim 10 ori pe zi şi să facă minim patru injecţii. Prin această campanie, Societatea Româna de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice doreşte să achiziţioneze sisteme de monitorizare continuă a glicemiei fără înţepături pentru cât mai mulţi copii, sisteme care să informeze la orice moment copilul, familia acestuia şi medicul de starea glicemiei. Echilibrul unui copil cu diabet tip 1 poate fi redat donând orice sumă prin intermediul site-ului www.changetomorrow.ro sau donând 2 EURO prin SMS la 8837”, se precizează în comunicat. AGERPRES