O coaliție formată din șase state membre ale UE avertizează împotriva stocării masive de medicamente de către unele țări, avertizând că astfel de practici ar putea cauza lipsuri semnificative în alte părți ale Uniunii Europene. România este parte a grupului de șase.
Înainte de reuniunea Consiliului de Sănătate al UE din 21 iunie, Cehia, Cipru, Malta, România, Slovacia și Slovenia au semnat un document care subliniază impactul negativ al stocurilor naționale excesive asupra pieței unice și a principiilor de solidaritate a UE.
Semnatarii recunosc dreptul țărilor individuale de a-și proteja populațiile prin asigurarea aprovizionării cu medicamente, dar avertizează că aceste măsuri, dacă sunt luate la extreme, pot perturba echilibrul în interiorul comunității UE.
Documentul amintește, de asemenea, că în urmă cu un an, statele UE au sprijinit instituirea unui mecanism de solidaritate voluntar pentru a aborda penuria acută de medicamente.
„Cu toate acestea, înainte de a avea șansa de a testa acest mecanism de solidaritate în practică, mai multe state membre au adoptat recent măsuri naționale care ar putea contraveni principiului solidarității și, ca urmare, pot cauza indisponibilitatea secundară a medicamentelor prin implementarea unor „strategii de stocare” excesive, susțin semnatarii documentului și continuă, adăugând că astfel de strategii pot împiedica piața unică, precum și solidaritatea UE.
Germania, Franța și Austria: acțiuni problematice
Ministrul adjunct ceh al Sănătății, Jakub Dvořáček, a declarat pentru Euractiv că sunt deosebit de îngrijorați de abordarea germană.
În Germania, companiile de asigurări de sănătate fac licitații și contractează companii farmaceutice pentru a obține medicamente la prețuri rezonabile. Odată cu noua lege adoptată anul trecut, companiile care intră în aceste licitații, trebuie să se angajeze la un stoc de aprovizionare minim egal cu cererea medie pentru șase luni.
„Nu punem la îndoială dreptul țării de a asigura accesul pacienților la medicamente, dar acest lucru nu ar trebui să afecteze negativ disponibilitatea generală a medicamentelor în altă parte”, a spus Dvořáček pentru Euractiv, adăugând că Germania nu este singura care explorează astfel de măsuri de stocare, deoarece inițiative similare. se discută în Austria și Franța.
El a avertizat că piețele mai mici ar putea fi afectate în mod disproporționat, ceea ce duce la riscuri semnificative pentru sănătatea populației lor.
Sunt necesare recomandări UE
Documentul neoficial semnat de cele 6 state solicită mai multe acțiuni pentru a aborda potențialul impact negative ale acestor măsuri naționale de stocare. El îndeamnă Comisia Europeană să propună în comun recomandări pentru strategiile naționale de stocare cât mai curând posibil, în timp ce statele care au implementat deja măsuri de stocare ar trebui să le reevalueze pe baza acestor recomandări, aderând la spiritul solidarității europene.
În plus, statele care își pregătesc în prezent strategiile de stocare ar trebui să țină cont de aceste recomandări.
De asemenea, solicită statelor membre să își împărtășească în mod deschis intențiile cu privire la măsurile de stocare în cadrul platformelor relevante.
În plus, Comisia este îndemnată să analizeze dacă măsurile naționale de stocare deja adoptate respectă legislația UE.
După cum a explicat viceministrul ceh Dvořáček, Cehia a luat deja legătura cu autoritățile germane pentru a discuta chestiunea. Germania susține că măsurile sale de stocare nu vor avea un impact negativ asupra piețelor. Cu toate acestea, această asigurare nu a calmat temerile statelor membre care ar putea fi afectate.
Dvořáček s-a concentrat pe preocupările legate de disponibilitatea antibioticelor, a medicamentelor pentru boli cronice și a medicamentelor sezoniere. „Am dori să vedem recomandări la nivelul UE cu privire la modul de a proceda cu stocarea – acesta este cel mai ușor lucru de făcut acum”, a spus el.
Dvořáček a subliniat, de asemenea, importanța abordării stocurilor cu discreție și a planurilor care reflectă capacitatea de producție a companiilor farmaceutice.
Industria farmaceutică sună alarma
Medicines for Europe, un grup industrial care reprezintă producătorii de medicamente generice și biosimilare, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorările cu privire la cerințele extinse de stocare la nivel național. În raportul lor recent, ei susțin că astfel de măsuri au consecințe neintenționate care ar putea exacerba chiar problemele pe care doresc să le prevină.
Potrivit Medicines for Europe, costurile suplimentare și complexitatea pentru producători reduc viabilitatea economică a medicamentelor cu preț scăzut sau cu volum redus, agravând consolidarea pieței, crescând riscul penuriei și amenințând accesul pacienților la medicamente.
În plus, industria susține că stocurile naționale îi împiedică pe producători să realocheze stocurile dintr-un stat membru al UE în altul, pentru a atenua deficitele, deoarece stocurile sunt limitate la piața națională.
„Medicamentele sunt fabricate pentru a servi pacienților, nu pentru a tezaurizare”, subliniază ei. Medicines for Europe avertizează, de asemenea, că o astfel de stocare creează un fals sentiment de securitate în ceea ce privește capacitatea de a atenua o penurie majoră.
Asociația farmaceutică subliniază, de asemenea, potențialul impact negativ al legislației germane, argumentând că „șase luni de stocare de antibiotice în Germania vor consuma nevoile altor 10 state membre ale UE într-un segment în care producătorii produc deja la capacitate maximă”.
În schimb, companiile solicită înființarea unei rezerve strategice europene care să vizeze cele mai critice medicamente la nivelul UE.