
Amintirile evenimentelor și a experiențelor din trecut sunt cele care ne definesc și totuși capacitatea de a forma aceste amintiri episodice scade odată cu vârsta, din cauza anumitor demențe sau a unor leziuni cerebrale.
Cu toate acestea, un studiu publicat în jurnalul PLOS Biology de către Mircea van der Plas și Simon Hanslmayr de la Universitatea din Glasgow, arată că stimularea magnetică transcraniană repetitivă cu frecvență (rTMS) joasă aplicată pe cortexul prefrontal stâng al creierul poate îmbunătăți performanța memoriei, prin reducerea puterii undelor cerebrale de frecvență joasă pe măsură ce se formează amintiri.
Cercetătorii au analizat mai întâi datele din trecut de la 40 de studenți cărora li s-a cerut să memoreze mai multe liste de cuvinte. Pentru jumătate dintre studenți a fost aplicată stimularea magnetică transcraniană repetitivă lent pe cortexul prefrontal dorsolateral stâng în timp ce încercau să memoreze cuvintele, iar celeilalte jumătăți i s-a aplicat rTMS pe o regiune de control a creierului. Într-un nou experiment, cercetătorii au colectat date de la 24 de studenți care au efectuat fiecare o sarcină de memorie similară în ambele tipuri de rTMS.
Continuarea materialului pe platforma specializată Neuromedicina.ro