Uniunea Europeană va semna marţi un acord cu un producător farmaceutic pentru a se aproviziona cu 110.000 de doze ale unui vaccin împotriva variolei maimuţei, care vor fi livrate începând cu sfârşitul lunii iunie, a anunţat comisarul european pentru Sănătate Stella Kyriakides, informează Reuters.

Cu ocazia unei întruniri a miniştrilor Sănătăţii din UE, organizată marţi în Luxemburg, Stella Skyriakides a spus că aceste vaccinuri vor fi cumpărate din fonduri europene şi vor fi livrate statelor din UE.

Oficiali din Comisia Europeană au declarat că producătorul acestui vaccin va fi anunţat în scurt timp.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat în această lună că poartă discuţii cu compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic în legătură cu datele medicale obţinute în urma unui studiu clinic care ar putea să ducă la o extindere a autorizaţiei de utilizare a vaccinului Imvanex, cunoscut sub denumirea de Jynneos în Statele Unite şi folosit împotriva variolei, pentru a include şi utilizarea sa împotriva variolei maimuţei.

Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a emis deja autorizaţia ce permite ca acest vaccin fabricat împotriva variolei de Bavarian Nordic să fie folosit împotriva variolei maimuţei.

Unele dintre statele din UE, inclusiv Germania şi Spania, au plasat comenzi proprii privind achiziţionarea de vaccinuri împotriva acestei boli.

Stella Kyriakides a anunţat că în Uniunea Europeană au fost înregistrate circa 900 de cazuri de variola maimuţei. AGERPRES