”În prezent, pacienții s-au întors în spitale și ambulatorii, iar teama de a merge într-un dispensar sau un spital care tratează Covid-19 nu mai este așa mare”, declară Ștefan Răduț, Vicepresedintele Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR), într-un scurt interviu acordat platformei Pneumologia.ro, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei.

Una dintre problemele pacienților este dată de lipsa de acces la tratament

Printre problemele pacienților cu tuberculoză, Ștefan Răduț amintește despre stigmatizarea pe care o suferă majoritatea pacienților. „O altă problemă care apare în anumite cazuri, mai mult sau mai puțin izolate, este dată de lipsa de acces la tratament pentru formele rezistente ale tuberculozei. Încă nuneste asigurat tratamentul pentru toată perioada necesară, iar în anumite județe din țară se întâmplă să mai și lipsească.”

Față de acum 10 ani, România a înregistrat anumite progrese în tratarea tuberculozei

Vicepreședintele ASPTMR afirmă faptul că România, în ultimii 10 ani, a făcut anumiți pași în tratarea tuberculozei, dar comparativ cu restul țărilor europene încă suntem în urmă: ”Rămânem în continuare țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de pacienți, iar acest fapt ne afectează.”

În timpul pandemiei multe cazuri de tuberculoză au rămas nediagnosticate

”În perioada pandemiei tuberculoza a fost subdiagnosticată. În primul rând pentru că spitalele au fost închise pentru a trata pacienții Covid-19, iar în al doilea rând pentru că teama pacienților de a merge într-un spital de pneumoftiziologie a crescut. Mulți pacienți nu s-au dus să fie diagnosticați, iar multe cazuri au rămas nediagnosticate. În general, pacienții au ajuns prea târziu la consult, cu forme agravate ale bolii”, conchide Ștefan Răduț, care este și vicepreședintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).