Statele riscă ratarea termenului limită, stabilit pentru luna mai, pentru un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic privind prevenirea pandemiilor, iar acest lucru ar reprezenta o lovitură grea pentru generaţiile viitoare, a spus luni directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters.

Noul acord, alături de o serie de actualizări ale regulilor deja existente referitoare la gestionarea pandemiilor au drept scop consolidarea strategiilor de apărare împotriva unor noi patogeni după ce pandemia de COVID-19 a ucis peste 7 milioane de persoane, potrivit datelor OMS.

”Trebuie să precizez că sunt îngrijorat de posibilitatea ca statele membre să nu-şi respecte angajamentul, precum şi pentru alte câteva probleme nerezolvate”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un mesaj adresat cu prilejul şedinţei Comitetului executiv al agenţiei sanitare globale, care a avut loc la Geneva săptămâna aceasta.

”În opinia mea, ratarea acordului privind pandemiile, precum şi a amendamentelor IHR (Reglementări Sanitare Internaţionale) ar fi o oportunitate ratată pentru care e posibil ca generaţiile viitoare să nu ne ierte”, a spus el, îndemnând statele să folosească oportunitatea de a modela viitorul OMS şi al sănătăţii globale.

O sigură dată în istoria sa de 75 de ani, OMS a reuşit să adopte un astfel de acord, în 2003, Tratatul pentru Controlul Tutunului.

În cadrul aceluiaşi mesaj, directorul OMS s-a arătat optimist în ceea ce priveşte perspectivele combaterii SIDA, unul dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG), prin care ONU îşi propună să lupte împotriva celor mai urgente probleme ale omenirii până în 2030.

”Începem acum să zărim o cale pentru obiectivul care îşi propune să pună capăt pandemiei de HIV”, a declarat Tedros. AGERPRES