Lipsa protocoalelor, a procedurilor standardizate în testare, a materialelor, a personalului medical optim instruit și a unei legislații care să aducă mai multă claritate în suportul diagnosticului pacienților oncologici din România, reprezintă doar câteva dintre problemele acute, identificate la nivel național, care duc la creșterea timpului de diagnosticare și la rezultate neclare, în detrimentul întregului sistem de sănătate.

În acest sens, Oameni și Companii, în parteneriat cu Roche România, a organizat dezbaterea profesională: Standardizarea Calității Testărilor în Oncologie, pe 19 mai 2021.

Evenimentul a fost moderat de Dr. Marius Geantă, co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, iar invitat special a fost Dr. Sorin Ungureanu, director general adj. ANMCS. În cadrul dezbaterii au luat cuvântul și alți specialiști invitați, printre care: Dr. Diana Loreta Păun (Consilier Prezidențial), Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu (Președintele Grupului pentru Combaterea Cancerului din cadrul Parlamentului României), Conf. Dr. Adela Cojan (Vicepreședinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate – CNAS), Cezar Irimia (Președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer – FABC), Ștefan Răduț (Vicepreședinte Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România – COPAC), Prof. Dr. Maria Sajin (Președinte Comisia de Anatomie Patologică, Ministerul Sănătății), Dr. Bogdan Fetica (Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală – SRROM), Conf. Dr. Dana Stănculeanu (Președinte Societatea Națională de Oncologie Medicală din România – SNOMR), Prof. Dr. Mircea Enescu (Președintele Consiliul Național al Siguranței Pacientului, Vicepreședintele Academiei de Științe Medicale), Dr. Constantin Dina (Consilierul personal al Preşedintelui Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților), Dr. Dana Manda (Președinte Comisia de Medicină Personlizată, Ministerul Sănătății), Doina Popa (Secretar General, Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România – OBBCSSR).

Scopul întâlnirii a fost cel de a identificarea soluții de eficientizare a procesului de testare și de îmbunătățire a calității testărilor oncologice.

Astfel de întâlniri sunt fundamentale pentru îmbunătățirea procesului de implementare a medicinei personalizate în oncologie, având în vedere provocările, dar și numeroasele oportunități care vin din context European, este de părere Dr. Marius Geantă, moderatorul întâlnirii:  „Aceste întâlniri sunt extrem de importante în contextul în care, în discuția publică și în inițiativele despre care vom discuta și la această dezbatere, se află tema cancerului, Planul Național pentru Cancer, ideea de a pune accent pe medicina personalizată în terapia cancerului și calitatea testării și a diagnosticului, componentă esențială, fără de care nu se pot face pașii următori, nu poate fi implementată, practic, medicina personalizată în oncologie.”

Conform celor declarate de Dr. Diana Loreta Păun, la nivelul Parlamentului au fost create mai multe grupuri de lucru cu scopul de a realiza Planul Național de Cancer într-o manieră cât mai aplicabilă și pragmatică. „E momentul să trecem la acțiuni pragmatice, deja s-au mobilizat forțe în ceea ce privește Planul Național de Cancer.”

„Legătura strânsă dintre clinicieni și laborator trebuie să stea la baza oricărui demers pentru a pune pe hârtie de la ghiduri, la standarde și nu în ultimul rând la politici publice.”, a mai declarat Consilierul Prezidențial Dr. Diana Loreta Păun.

Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu a afirmat în cadrul dezbaterilor că sprijinul și colaborarea cu Administrația Prezidențială sunt esențiale în demersul standardizării și că standardizarea ar trebui să apară în fiecare specialitate: „Standardizarea calității se impune și este un element central al medicinii personalizate, mai ales că practica medicilor oncologi va suferi o schimbare radicală de paradigmă în următorii ani.” Acesta a mai afirmat și faptul că este avută în vedere inițierea de sesiuni de întâlniri, în cadrul grupului de luptă împotriva cancerului, care „vor acoperi și viziunea unei strategii, a unei politici și a programului de cancer.”

Conf. Dr. Adela Cojan a explicat faptul că, cu cât scade intervalul de la diagnosticare până la inițierea tratamentului, cu atât cresc șansele de supraviețuire. „Diagnosticul precoce al cancerului este asociat cu creșterea ratelor de supraviețuire și, de aceea, trebuie să ne îndreptăm tot mai mult atenția și eforturile, pe de o parte, pentru cercetarea și îmbunătățirea calității în testarea pentru screening a cancerelor cu diverse localizări și, pe de altă parte, pentru identificarea leziunilor precanceroase și a cancerului preclinic la pacienții asimptomatici.”

„Noi, decidenții la nivel de finanțare, precum și decidenții politici, vom ține cont de sfaturile clinicienilor în legătură cu cele mai bune căi de urmat pentru abordarea timpurie a acestei maladii, considerată până nu de mult incurabilă, dar care a început să devină vindecabilă în special pentru unele localizări și, în special, dacă sunt aplicate sau depistate timpuriu.”, a fost un alt mesaj transmis de vicepreședintele CNAS, Conf. Dr. Adela Cojan, invitaților prezenți la dezbatere.

Dr. Sorin Ungureanu a punctat faptul că obținerea unui rezultat de calitate al unei testării, necesită standardizarea întregului proces de testare, iar standardul, procedura sau protocolul trebuie făcute de profesionistul care le aplică. Standardizarea trebuie să privească procesul în ansamblu, trebuie să conțină procesul complex încă de la momentul în care se decide aplicarea unei testări, fie ea țintită sau de screening.”

„Rolul nostru este de intermediar între ceea ce profesioniștii decid că trebuie făcut pornind de la baza necesităților pe care le exprimă pacienții și de a fi de ajutor oricărei instituții care solicită acest lucru. ANMCS va susține în permanență eforturile depuse de cei care își doresc să ducă sistemul de sănătate din România acolo unde merită să fie și să nu mai ocupăm ultimele locuri în statisticile internaționale.”, a concluzionat Dr. Sorin Ungureanu.

La dezbatere a luat parte și președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer – FABC, Cezar Irimia, care a oferit și o perspectivă a pacienților bolnavi de cancer: „Este necesară standardizarea laboratoarelor care să-și asume responsabilitatea acestor tipuri de analize, pentru a elimina multe ambiguități și pentru a da o șansă în plus pacienților cu cancer din România.”

Tot din perspectiva pacienților, Ștefan Răduț, Vicepreședinte Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România – COPAC, a afirmat că „este important ca pacientul să aibă acces la același tip de investigații oriunde în țară. Susținem orice standardizare în domeniul sănătății și ne-am dori ca acele standarde să fie respectate pe tot parcursul procesului medical.”

Dr. Bogdan Fetica a explicat că „testele de diagnostic al cancerului sunt teste diagnostice și teste predictive. Ambele au loc în diferite etape ale diagnosticului și ambele trebuie luate în calcul și standardizate.” Acesta a mai afirmat faptul că, pentru a fi posibilă această standardizare, este nevoie de: resurse financiare, modele de urmat și de instituții care să le gestioneze, și care să stabilească regulile jocului.

 

„Este nevoie să încercăm să adunăm toate aceste proceduri care țin de diagnostic patologic, de diagnostic molecular într-o singură pălărie. Este esențială standardizarea!”, a fost mesajul transmis de Conf. Dr. Dana Stănculeanu.

 

Prof. Dr. Maria Sajin: „standardizarea, în România, nu este aplicată corespunzător, iar măsurile în ceea ce privește controalele de sănătate sunt foarte puține.”

 

Dr. Constantin Dina, consilierul personal al preşedintelui Comisiei de Sănătate: „Urmărim ca Planul Național de Cancer să vină cu tot ceea ce este necesar în traseul, diagnosticarea și în tratarea pacientului oncologic. Este o inițiativă ambițioasă care va fi dusă până la capăt.”

Aprobarea unei secțiuni dedicate testărilor în oncologie în Planul Național de Cancer, existența unor echipe bine pregătite, colaborarea între clinician, laboratorul clinic și laboratorul de anatomie patologică, conectarea la rețelele internaționale de centre de testare și participarea la proiectele grupurilor de lucru ale societăților internaționale de specialitate, au fost doar câteva dintre soluțiile identificate de Dr. Dana Manda. Un alt aspect important, menționat de dr. Manda a fost implementarea noilor tehnologii. „Noutatea și nevoia de standardizare în testarea oncologică vine pe noile tehnologii. Trebuie să implementăm la nivelul laboratoarelor de testare oncologică din țara noastră noile tehnologii, în special secvențierea de nouă generație.”

 

Printre concluziile și pașii următori, identificați de participanții la dezbatere au fost:

  • Întocmirea unui chestionar de evaluare a nivelului baseline a situațiilor laboratoarelor din România cu privire la procedurile de testare în oncologie;
  • Întocmirea grupului de lucru care sa elaboreze un document oficial ce sa reprezinte standardul național de testare;
  • Utilizarea documentului standard de testare ca resursa pentru Planul Național de Cancer.

 

Grupul de lucru „Standardizarea calității testărilor in oncologie” a fost organizat de Oameni și Companii, cu suportul Roche, în cadrul portalului specializat DespreCancer.ro.

 Oameni și Companii – OSC – este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 33 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC:  aici.

Roche este unul din pionerii globali ai industriei farmaceutice și de diagnostic, ce inoveaza continuu cu scopul de a îmbunătăți viața oamenilor. Pentru Roche, cel mai important lucru este facilitarea accesului a cat mai multor pacienți la tratamente inovatoare și teste de diagnosticare de ultimă generație, care îmbunătățesc starea de sănătate.