Femeile din Topliţa şi împrejurimi sunt invitate să se programeze la testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV, în cadrul centrului de recoltare organizat la nivelul Spitalului Municipal Topliţa.

Pentru a fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, acestea se pot programa prealabil telefonic in intervalul orar 10.30-13.00 (luni-vineri), la numărul de telefon 0786.446.110

Acordarea serviciilor medicale de screening – recoltare test Babeş-Papanicolaou (prin citologia cervicală clasică şi prin citologie lichidă) şi testarea HPV în regim ambulatoriu, se realizează astfel:

– În Secţia de Obstetrică-Ginecologie, et. 3 (str. Victor Babeş nr. 3) (Luni-Vineri, 10.30-13.00);

În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV, la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Femeile care vin pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

CE ÎNSEAMNĂ UN TEST NEGATIV?

Dacă rezultatul testului este negativ, înseamnă că nu există modificări celulare la nivelul colului uterin.

Efectuaţi o nouă testare peste 5 ani!

CE ÎNSEAMNĂ UN TEST POZITIV?

Un test pozitiv de screening NU înseamnă cancer de col uterin, ci, mai degrabă, un semnal de alarmă pentru efectuarea unor investigaţii suplimentare.

Dacă rezultatul testului – screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu. Acestea vor fi sunate prin Call-Center pentru programare în vederea continuării conduitei medicale. Cazurile care necesită investigaţii şi suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experţii proiectului pentru creşterea complianţei la tratament.

„Prin organizarea centrului de recoltare în cadrul Spitalului Municipal Topliţa oferim tuturor femeilor din localitate posibilitatea de a se testa şi trata gratuit în cel mai accesibil mod, toate serviciile fiind finanţate din proiect. Cancerul de col uterin, numit şi „ucigaşul tăcut”, este o afectiune care progresează lent. De aceea, o modalitate de a-l preveni este testarea periodică, care poate pune în evidenţă orice fel de schimbări ce apar în zona colului uterin. Doamnelor şi domnişoarelor screeningul vă poate prelungi viaţa! Testaţi-vă!”, a declarat Dr. Cosmina UZUN, manager proiect.

Grupul ţintă, persoanele care vor beneficia de programele de screening, este identificat astfel:

A. femei cu vârsta cuprinsă între:

a. 30-64 ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV;

b. 24-29 ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau au domiciliul/resedinţa în regiunea vizată prin proiect.

B. din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situaţii: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. In cazul acelor membri ai GT – personae vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declaraţii pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru. Persoanele private de liberate vor fi asociate locului unde îşi desfasoară detenţia si nu din perspectiva adresei de domiciliu.

Din cei 170.200 membri ai grupului ţintă – persoane care vor beneficia de programe de screening, provenind atât din mediul urban, cât şi din mediul rural – 51% se va încadra în una din următoarele situaţii vulnerabile:

– Persoane sărace;

– Lucrători pe cont propriu in agricultura

– Persoane din mediul rural;

– Persoane din centre de plasament sau anterior instituţionalizate;

– Persoane care au părăsit sistemul de protecţie a copilului;

– Persoane fără adăpost

– Cetăţeni români aparţinând minorităţii rome;

– Persoane cu dizabilităţi, inclusiv persoane invalide şi cu nevoi complexe;

– Femei care au copii cu dizabilităţi;

– Persoane care suferă de dependenţa de alcool şi alte substanţe toxice;

– Victime ale traficului de fiinţe umane.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening) diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparţin grupurilor vulnerabile.