În România, aproximativ 2 milioane de români au boală cronică renală, însă doar 2% dintre aceste cazuri sunt diagnosticate, a afirmat prof.univ.dr. Gabriel Mircescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, în cadrul conferinței de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului.
Pentru a marca Ziua Mondială a Rinichiului 2012, unii dintre cei mai importanți medici nefrologi și urologi din România au fost prezenți la conferința de presă organizată la Spitalului Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, pe tema „Tu ți-ai controlat vreodată rinichii?”.
Anul acesta, Ziua Mondială a Rinichiului a avut ca temă principală transplantul renal. Cu această ocazie, invitatul special al evenimentului, acad. Ioanel Sinescu, noul rector al Facultății de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și șeful Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni, a prezentat problematica pacientului cu boală cronică de rinichi care are nevoie de transplant renal, subliniind „nevoia de conștientizare a publicului larg în ceea ce privește importanța donării de organe”.
„Persoanele cu risc crescut de a face boală cronică renală sunt în principal pacienții cu diabet sau hipertensiune arterială, iar un factor major de risc este și fumatul”, a declarat prof.univ.dr. Eugen Moța, președintele Societății de Nefrologie din România.
Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă viața unui bolnav de afecțiune cronică renală, în cadrul evenimentului a fost prezent și un pacient care de 35 de ani face dializă pentru a putea trăi. Acesta a declarat: „Spitalul este a doua mea casă. Vin aici la fiecare două zile și stau câte 4 ore și jumătate la hemodializă”. Pe de altă parte, un pacient cu transplant renal prezent la conferință a recunoscut: „Mă rog în fiecare zi pentru sufletul celui care mi-a dat șansa la viață prin donarea rinichiului său”.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului 2012, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” din București organizează în data de 8 martie 2012, între orele 10.00 – 14.00, testări gratuite ale funcției renale. „Scopul acestei acțiuni este de a face o depistare activă a persoanelor cu boală cronică renală, urmând ca la cazurile nou diagnosticate să se faciliteze accesul la investigații medicale complete”, a declarat prof.univ.dr. Mircea Penescu, directorul Spitalului Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, ținând să puncteze faptul că „boala de rinichi este silențioasă, dar distructivă”.