Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara reia din această săptămână proiectul, unic în România, prin care pacientele internate beneficiază gratuit de ecografii la sân, care le sunt efectuate la pat.

Directorul medical al spitalului, dr. imagist Diana Manolescu, a declarat, joi, că o campanie similară s-a derulat şi anul trecut, timp de trei luni.

Investigaţia durează doar câteva minute, nu este dureroasă, iar imaginea obţinută cu ajutorul ecografului are un grad de acurateţe ridicat.

„Cu ajutorul acestei evaluări imagistice pot fi depistaţi eventualii nodului mamari sau pot fi identificate alte modificări ale structurii ţesutului glandular. Dacă există suspiciuni, putem indica efectuarea unei mamografii sau a unui IRM de sân, din punct de vedere imagistic, sau a unei biopsii mamare pentru diagnosticul de certitudine. Pentru aceste investigaţii avem colegi care vor merge în saloane, la paciente şi vor realiza acolo ecografiile de sân”, a precizat dr. Diana Manolescu.

România nu are în prezent un program naţional de screening pentru cancerul de sân, în schimb sunt în derulare mai multe programe regionale sau locale, dar pe termen limitat. Beneficiarele acestui program gratuit sunt femeile cu vârsta între 50 de ani şi 69 de ani, fără istoric de boli neoplazice mamare.

„În urmă cu trei ani, am demarat un proces de dezvoltare şi modernizare a Laboratorului de Radiologie şi Imagistică din cadrul spitalului nostru. Am început cu achiziţia aparatului cu rezonanţă magnetică ce poate fi folosit, pe lângă multe alte investigaţii, şi pentru IRM de sân. Această investigaţie se foloseşte în screeningul pacientelor cu o densitate mare a ţesutului mamar. Am continuat cu aducerea în unitatea sanitară a unui mamograf cu tomosinteză care oferă imagini cu o claritate ridicată, pentru depistarea nodulilor mamari. Toate aceste aparate contribuie la depistarea precoce a cancerului de sân, o boală ce poate fi tratată cu şanse foarte mari de vindecare, dacă este depistată într-un stadiu incipient. Mai mult, în unele cazuri, diseminarea cancerului mamar poate duce la apariţia şi dezvoltarea unor metastaze şi la plămân, care fac ca rata de supravieţuire în aceste situaţii să fie una foarte redusă”, a detaliat dr. Diana Manolescu.

În acest context, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara a încheiat un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru a putea oferi gratuitate femeilor care vor să beneficieze de o mamografie, iar în cazul celor internate le este oferită şi posibilitatea unei investigaţii gratuite de ecografie de sân.

Cancerul de sân este a două cauză de mortalitate în bolile oncologice. Statisticile arată că în fiecare an, aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate cu această afecţiune malignă, care dacă este depistată într-un stadiu incipient poate fi tratată, iar rata de supravieţuire poate să ajungă şi la 95%. AGERPRES