Numeroase studii arată că există o tendință globală de scădere a activității fizice la toate vârstele. Cei mai afectați sunt însă copiii.

Specialiștii spun ca 80,3% dintre copiii cu vârsta între 13 și 15 ani nu au atins nivelul recomandat de activitate fizică, ceea ce, pe termen lung, înseamnă o scădere a forței musculare, a densității osoase, obezitate, dezvoltarea unor boli cardiovasculare și dezvoltarea unor sensibilități pulmonare, potrivit reprezentanților Spitalului Victor Babeș Timișoara.

“Există studii care arată că activitatea fizică este asociată cu o rată mai lentă de scădere a funcției pulmonare. Este evident că acei copii care aleargă, sar, se joacă în aer liber, fac efort fizic constant, în fiecare zi, cu alte cuvinte copiii activi fizic, au o capacitate ventilatorie mai mare decât cei care stau zilnic doar în casă, în față calculatorului. Alte studii au arătat că creșterea nivelului de activitate fizică duce la creșterea, de exemplu, a volumului pulmonar. Altfel spus, capacitatea pulmonară, atât la copii, cât și la adulți, poate fi îmbunătățită făcând cât mai multe exerciții fizice”, a declarat asist. univ. asociat dr. Alexandru Crisan, kinetoterapeut Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Statisticile mai spun că, din cauza lipsei de activități fizice, costurile anuale de îngrijire a sănătății se ridică la aproape 117 miliarde de dolari, la nivel mondial, subliniază reprezentanții Spitalului Victor Babeș Timișoara.

Totodată, 10% din mortalitatea prematură este asociată cu o activitate fizică inadecvată, susțin reprezentanții aceleiași unități sanitare.

 

Sursă material: Spitalul Victor Babeș Timișoara, Facebook