Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara a instalat în aceste zile un nou cazan termic, care va ajuta la încălzirea saloanelor, a cabinetelor medicale şi a birourilor unităţii sanitare, agentul termic având la ieşirea din echipament o temperatură de 70 de grade Celsius.

Echipamentul a fost achiziţionat printr-o donaţie de 30.000 de euro, din partea unui lanţ privat de magazine alimentare din municipiu.

„Exact ca în cazul bătrânului panou electric, înlocuit în urmă cu câteva săptămâni, exista riscul unei avarii (la cazan – n.r.). O asemenea defecţiune la sistemul de producere a agentului termic ar fi dus la imposibilitatea încălzirii spitalului. Noi am fost singura unitate sanitară din Timişoara care nu a avut de suferit din cauza crizei de la compania de termoficare Colterm, am avut în permanenţă căldură şi apă caldă. În condiţiile în care Spitalul ‘Victor Babeş’ este vârful de lance în lupta anti-COVID-19, nu am vrut să riscăm ca în această iarnă să rămânem fără căldură. Cu un cazan defect, orice avarie la cel de-al doilea echipament ne-ar fi lăsat în frig. De aceea, am optat pentru achiziţionarea unui cazan nou”, a declarat vineri, într-un comunicat remis AGERPRES, managerul unităţii medicale, Cristian Oancea.

Noul cazan este complet automatizat, temperatura este monitorizată şi reglată cu ajutorul unui calculator şi a fost instalat cu ajutorul unei macarale, întrucât cântăreşte peste 1,5 tone. Producătorul a livrat produsul într-un timp record, de doar o săptămână, în timp ce onorarea unei comenzi în condiţii normale poate depăşi 10 săptămâni.

„Multe dintre investiţiile care s-au făcut în ultimii ani la Spitalul ‘Victor Babeş’ au fost posibile datorită ajutorului comunităţii locale. De la echipamente medicale la instalaţii electrice şi, iată, acum termice, de la medicamente la paturi pentru bolnavi şi chiar lenjerie, de la alimente la apă sau chiar amenajări interioare. Toate acestea înseamnă pentru noi o recunoaştere a eforturilor depuse în aceşti aproape doi ani de luptă împotriva unui virus care ne-a schimbat tuturor vieţile. Pentru toate astea va mulţumim!”, spune Cristian Oancea.

Primele probe cu noul cazan vor fi făcute săptămâna viitoare, după instalarea completă a echipamentului de automatizare, urmând ca apoi sistemul de termoficare să funcţioneze la capacitate maximă. AGERPRES