Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Institutul Naţional de Sănătate Publică au fost îmbrăcate, miercuri seară, în culoarea turcoaz – simbolul luptei împotriva cancerului de col uterin.

Evenimentul a avut loc cu ocazia aniversării primului an de la lansarea Strategiei Globale de eliminare a cancerului de col uterin de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi marchează alăturarea României la demersurile globale de conştientizare asupra cancerului de col uterin, prin iluminarea în turcoaz a două clădiri de referinţă pentru sistemul de sănătate publică din România, repere în lupta împotriva cancerului de col uterin – Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB).

La 17 noiembrie 2020, OMS a lansat Strategia Globală pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, printr-o rezoluţie adoptată de 194 de ţări. Strategia are ca obiectiv ca până în anul 2030, incidenţa cancerului de col uterin să scadă şi să se menţină sub patru cazuri noi la 100.000 de femei.

Organizată de INSP, Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti şi Fundaţia Renaşterea, cu susţinerea Merck Sharp & Dohme (MSD) România, iluminarea în turcoaz este prima dintr-o serie de evenimente de conştientizare organizate în România, care se alătură astfel iniţiativei globale a OMS, într-o manifestare de solidaritate cu femeile diagnosticate cu cancer de col uterin sau care se află la risc de a dezvolta această afecţiune. În acest an, organizaţii din întreaga lume iluminează în turcoaz peste 100 de clădiri, culoarea simbol a luptei împotriva cancerului de col uterin.

Prima clădire iluminată în turcoaz a fost Spitalul Universitar de Urgenţă, în prezenţa prof. dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, managerul unităţii medicale, a prof. univ. dr. Monica Mihaela Cîrstoiu, a dr. Cora Pop, a dr. Carmen Ungurean, coordonator program naţional de screening pentru cancerul de col uterin.

Medicul Monica Cârstoiu a subliniat că Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti se alătură iniţiativei globale de eliminare a cancerului de col uterin, „ca parte a misiunii sale de a educa atât tinerele generaţii în domeniul medicinei preventive bazate pe evidenţe ştiinţifice, cât şi a femeilor privind adoptarea unor comportamente sănătoase”. Ea a adăugat că unitatea medicală furnizează servicii medicale de depistare precoce şi tratament al leziunilor colului uterin, în cadrul programului naţional de screening.

„Asigurarea tratamentului adecvat unei categorii aparte şi vulnerabile de paciente – gravidele cu cancer de col – reprezintă o prioritate a activităţii medicale a clinicii de obstetrică şi ginecologie a SUUB prin creşterea calităţii vieţii mamei şi naşterea în condiţii de siguranţă atât pentru gravidă, cât şi pentru nou născut. Ne străduim în fiecare zi să oferim acces la servicii de diagnostic şi tratament tuturor femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin şi ne luptăm pentru viaţa fiecăreia dintre ele”, a menţionat prof. dr. Monica Cîrstoiu, şef clinică obstetrică-ginecologie.

Preşedintele Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, a amintit că anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin şi aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii de peste patru ori mai mare, aceste date plasând ţara noastră pe primul loc din punctul de vedere al incidenţei şi al mortalităţii asociate cancerului de col uterin, la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană.

„Implicarea Fundaţiei Renaşterea în acest demers dedicat luptei împotriva cancerului de col uterin continuă misiunea noastră, căreia i-am dedicat cei 20 de ani de existenţă, de a informa femeile cu privire la importanţa controalelor medicale periodice şi a depistării precoce a cancerului. Statisticile care ne plasează pe locuri fruntaşe în mortalitatea provocată de cancerul de col uterin între ţările membre UE pot fi schimbate prin creşterea gradului de conştientizare a prevenţiei, prin îmbunătăţirea accesului la prevenţia prin vaccinare şi promovând importanţa controlului medical pentru o depistare precoce a cancerului”, a afirmat Mihaela Geoană.

Ea a subliniat că reducerea numărului de cazuri de cancer de col uterin se poate realiza prin vaccinare împotriva HPV, prin depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin, prin programe de screening organizate pe baze populaţionale consolidate şi prin asigurarea accesului la diagnostic şi tratament în mod egal şi echitabil pentru toate persoanele.

După ce a fost declanşată lumina turcoaz care a îmbrăcat Spitalul Universitar, participanţii la eveniment s-au îndreptat către Institutul Naţional de Sănătate Publică, aflat în vecinătate, unde pacientele oncologice care au învins boala cu sprijinul Fundaţiei Renaşterea au împodobit un brad, în curtea instituţiei, cu decoraţiuni turcoaz realizate de ele, având inscripţionate mesaje dedicate Campaniei de prevenţie şi depistare precoce a cancerului de col, dar şi de susţinere a pacientelor abia diagnosticate.

Din nou a fost declanşată lumina turcoaz, care a îmbrăcat şi clădirea INSP.

Dr. Carmen Ungurean, coordonator program naţional de screening pentru cancerul de col uterin şi reprezentant al INSP, a atras atenţia că anual se înregistrează un număr nepermis de mare de femei cu cancer de col uterin şi că această formă de cancer reprezintă o urgenţă de sănătate publică în România.

„Această problemă de sănătate publică are însă soluţii, cancerul de col uterin poate fi atât prevenit prin vaccinare, cât şi vindecat dacă este depistat în stadii precoce. În calitatea de coordonator al programului naţional de vaccinare şi al celui de screening pentru cancerul de col uterin, reafirm asumarea rolului pe care îl avem în fundamentarea politicilor de sănătate publică şi în coordonarea şi implementarea programelor naţionale de sănătate publică şi milităm pentru crearea unui cadru funcţional pentru sprijinirea femeilor din România cărora să le oferim acces la informaţii şi servicii de prevenire a cancerului de col uterin”, a spus coordonatoarea programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin.

Dr. Ungurean a adăugat că implicarea în acest demers şi susţinerea lui reprezintă un „angajament în a proteja fetele şi femeile din România de această afecţiune care poate fi prevenită”.

România implementează atât Programul de Vaccinare anti-HPV, adresat fetelor cu vârsta între 11-18 ani, cât şi Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, dar aceste programe au nevoie de consolidare şi implementare sustenabilă, pe baze populaţionale care să asigure accesul egal şi echitabil la aceste servicii. În acest scop s-au alocat fonduri suplimentare pentru vaccinul HPV, iar programul naţional de screening este consolidat prin patru programe regionale (Nord Vest; Nord Est; Sud Muntenia şi Centru) de prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce a cancerului de col uterin cu finanţare prin Fondul Social European – Programul Operaţional Capital Uman care au ca scop implementarea strategiei de screening cu testare primară a infecţiei persistente cu HPV, potrivit datelor furnizate de Fundaţia Renaşterea.

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinţilor/ tutorilor legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Preşedintele Fundaţiei Renaşterea a amintit că prin programele regionale de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, peste 800.000 de femei, provenind în special din grupuri vulnerabile, cu vârsta cuprinsă între 24-64 ani beneficiază de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament şi reevaluarea periodică a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică, etc.

„În cadrul programului, acestea pot beneficia de testare gratuită, fie în centrele judeţene de recoltare înscrise în program, oricând pe parcursul anului, fie în unităţile mobile, în cadrul unităţilor mobile care vor ajunge în localităţi din toate judeţele incluse în program”, a mai afirmat Mihaela Geoană. AGERPRES

 

Sursa fotot: Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti – SUUB