Contractul de proiectare al viitorului Spital Regional de Urgenţe din Iaşi va fi încheiat în luna octombrie şi tot atunci se va şti unde va fi amplasată această unitate medicală care va fi construită cu fonduri provenite de la Banca Mondială şi din bugetul local, a declarat primarul Iaşiului, Mihai Chirica.
Edilul Iaşiului a precizat că viitorul Spital Regional de Urgenţe va avea clinici construite în funcţie de adresabilitate, decizia fiind luată în cadrul unei întâlniri organizate la Ministerul Sănătăţii. Potrivit primarului, la întâlnire a fost prezentă o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, cei ai coordonatorului de proiect, ai Băncii Mondiale, şi alţi experţi.
„Proiectul trebuie să includă numărul clinicilor medicale care vor funcţiona în Spitalul Regional de Urgenţă, specializarea acestora fiind în funcţie de cererea din zona regională şi de reţeaua existentă. Aceasta din urmă trebuie să coexiste cu Spitalul Regional, nu trebuie abandonată, dar nici să se suprapună. Până la sfârşitul lunii vom avea fundamentate toate studiile de teren şi celelalte studii legate de alegerea noii locaţii. La sfârşitul lunii martie vom avea întocmită documentaţia necesară pentru a fi trimisă la Comisia Europeană pentru obţinerea finanţării”, a declarat Mihai Chirica.
El a afirmat totodată că sunt analizate două noi locaţii. Una dintre acestea se află pe Aleea Sadoveanu, în zona Universităţii de Agronomie şi Medicină Veterinară, pe locul fostei Podgorii Copou, cea de-a doua fiind în apropierea Aeroportului Internaţional Iaşi, în cartierul Moara de Vânt. „Voi avea o întâlnire cu reprezentanţii Agenţiei Domeniilor Statului, şi cu furnizorii de servicii şi utilităţi. Decizia privind alegerea locaţiei se va lua în funcţie de costurile la utilităţi şi accesibilitate. Diferenţa va fi dată de costuri de utilităţi şi accesibilitate”, a declarat primarul Mihai Chirica.
De cealaltă parte, liberalii critică prin vocea preşedintelui interimar al filialei, deputatul Anton Doboş, faptul că nu a fost găsit un amplasament pentru Spitalul Regional de Urgenţă. „Primarul Mihai Chirica şi preşedintele CJ Maricel Popa îşi arată clar incompetenţa administrativă, încurcând, o dată în plus, procesul de construire a Spitalului Regional de Urgenţă, cea mai mare investiţie publică din Iaşi de după Revoluţie. Până acum au fost vehiculate cel puţin cinci variante pentru locaţia acestui spital. Ministerul Sănătăţii este cel care face toată investiţia, autorităţile din Iaşi trebuie doar să pună la dispoziţie o locaţie”, afirmă deputatul Anton Doboş.
În anul 2007 a fost întocmit un studiu de fezabilitate care a costat 500.000 de euro, dar care în cele din urmă nu s-a concretizat. Pe atunci, construcţia Spitalului Regional de Urgenţă a fost propusă în zona Antibiotice, în apropierea şoselei de centură, dar unii politicieni au preferat zona Dancu. În 2014, primarul de atunci, Gheorghe Nichita, anunţa că „proiectul noului Spital Regional de Urgenţe din Iaşi a fost demarat oficial” deoarece „Spitalul Regional de Urgenţe este o promisiune a USL”. Acest deziderat nu a mai fost pus în aplicare. După ruptura dintre PSD şi PNL, Spitalul Regional de Urgenţe a devenit motiv de dispute politice electorale. AGERPRES