Spitalul Municipal Timişoara derulează, în calitate de lider de parteneriat, împreună cu Spitalul Judeţean Timişoara, în calitate de partener 1, un proiect de dezvoltare a unui sistem regional de centre medicale de excelenţă în screening prenatal, în regiunea de vest, finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 12.100.000 de lei, cu durata de 31 de luni (iunie 2021 – decembrie 2023), a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Timişoara, Ramona Gîdea.

Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea accesului populaţiei la programe de sănătate şi la servicii medicale de prevenţie, screening prenatal, diagnostic şi tratament precoce pentru principalele patologii ale gravidei şi copilului, cu impact asupra îmbunătăţirii stării de sănătate a mamei şi copilului şi reducerea riscului de deces infantil şi matern, în regiunea de vest a ţării.

Sunt preconizate activităţi multiple în cadrul proiectului, precum desfăşurarea acţiunilor aferente achiziţionării echipamentelor necesare şi/sau a serviciilor necesare pentru derularea activităţilor de screening prenatal, inclusiv al celor necesare înfiinţării şi funcţionării centrelor de screening prenatal.

De asemenea, se au în vedere activităţi de identificare, informare, mobilizare şi acordare de sprijin pentru grupul ţintă beneficiar al serviciilor de screening şi se vor efectua măsuri de screening prenatal.

Viitoarele mame pot beneficia de unul sau mai multe dintre următoarele servicii medicale: supravegherea sarcinii normale, screening prenatal, supravegherea altor sarcini cu risc crescut precum edem gestaţional, hiperemia gravidia uşoară, evaluarea gravidelor cu uter cicatriceal în trimestrul III, monitorizarea sarcinii cu risc crescut la gravida cu tulburări de coagulare/ trombofilii ereditare şi dobândite.

Alte servicii medicale care se vor acorda în cadrul proiectului sunt: amniocenteză, biopsia de vilozităţi coriale, monitorizarea şi tratamentul talasemiei şi hemofiliei, cordocenteză.

Până la finalizarea implementării proiectului, se va asigura funcţionalitatea a două centre de screening prenatal în structura celor două spitale din Timişoara.

Se preconizează ca cele două centre de screening prenatal să deservească minimum 2.100 de persoane din judeţele Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş şi 57% din screeninguri să se adreseze grupurilor vulnerabile.

De asemenea, se urmăreşte ca minimum 400 de persoane să beneficieze de alte măsuri de screening prenatal (amniocenteză, biopsie de vilozităţi coriale, monitorizarea şi tratamentul talasemiei şi hemofiliei, cordocenteză). AGERPRES