Femeile din Gheorgheni şi împrejurimi sunt invitate să se programeze la testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV, în cadrul centrului de recoltare organizat la nivelul Spitalului Municipal Gheorgheni.

Pentru a fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, acestea se pot programa prealabil telefonic în intervalul orar 09.00-14.00 (luni-vineri), la numărul de telefon 0266.364.008.

Acordarea serviciilor medicale de screening – recoltare test Babeş-Papanicolaou (prin citologia cervicală clasică şi prin citologie lichidă) şi testarea HPV în regim ambulatoriu, se realizează astfel:

– În Cabinetul de Obstetrică-Ginecologie, Policlinică, et. 1 (Bvd. Lacu Roşu nr. 16) (Joi, 12.00-15.00);

Femeile care vin pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV, la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

„Prin organizarea centrului de recoltare în cadrul Spitalului Municipal Gheorgheni oferim tuturor femeilor din localitate posibilitatea de a se testa şi trata gratuit în cel mai accesibil mod, toate serviciile fiind finanţate din proiect. Cea mai eficientă modalitate de a preveni cancerul de col uterin este testarea, care poate pune în evidenţă orice fel de schimbări ce apar în zona colului uterin. Depistat şi tratat corect şi la timp, cancerul de col uterin poate fi vindecat. Testaţi-vă ! Este atât de simplu !”, a declarat Dr. Cosmina UZUN, manager proiect.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Oricine poate dezvolta cancer, dar unele persoane prezintă un risc mai mare din cauza factorilor comportamentali sau de mediu (cei care fumează tutun, beau alcool, sunt supraponderali sau obezi, au o dietă nesănătoasă, au un stil de viaţă sedentar sau sunt expuşi la anumite infecţii, radiaţii sau substanţe chimice care provoacă cancer). Alţi oameni se nasc cu un risc moştenit ridicat de cancer.

Screening-ul poate detecta anumite tipuri de cancer într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai eficient. Pentru unele tipuri de cancer, există şi stadii precanceroase care pot fi detectate prin screening şi tratate pentru a preveni dezvoltarea cancerului.

Cancerul de col uterin adesea NU are simptome în stadiile incipiente. Atunci când acestea apar sunt rezultatul unui cancer de col uterin avansat.

Toate activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.