spital_moinesti.jpgAtragerea de fonduri, în contextul descentralizării, a devenit una dintre preocupările permanente şi de maxim interes ale echipei manageriale a Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti. Aceasta şi-a propus să analizeze şi să adapteze experienţele de succes din ţările Uniunii Europene, în acest sens vizitele de informare, schimbul de experienţă în spitalele similare din statele membre fiind deosebit de utile.

Managerul Spitalului din Moineşti, Adrian Cotârleţ, apreciază că unitatea trebuie să-şi gândească viitorul nu numai la nivel de supravieţuire, ca până acum, ci şi ca ofertant de servicii de calitate şi diversificate pentru pacienţii din ce în ce mai diverşi şi cu aşteptări noi. Odată cu integrarea, pacientul se află în centrul atenţiei, aşa cum este deja de mulţi ani în ţările mai vechi membre ale Uniunii Europene, calitatea actului medical, în toate componentele sale, fiind cea care va asigura trăinicia spitalului.

Primul pas a fost realizat prin Programul PHARE 2001 – Coeziune Economică şi Socială Schema de finanţare nerambursabilă pentru proiecte de infrastructură mică. Obiectivul general îl constituie îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei feminine asigurând asistenţă medicală în special femeii gravide şi nou-născutului prin dezvoltarea de servicii medicale obstetrică-ginecologie în localitatea Moineşti. Obiectivele proiectului se încadrează pe de o parte, în strategia de dezvoltare a solicitantului, iar pe de altă parte vine în întâmpinarea obiectivelor programului şi a strategiei regionale.

Obiectivele programului pe termen lung:

– Îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei feminine şi a copiilor nou-născuţi;

– Creşterea natalităţii în regiune;

– Îmbunătăţirea accesului la serviciile medicale oferite de spital, modificarea structurii serviciilor spitaliceşti astfel încât să fie asigurat necesarul de servicii medicale de specialitate.

Obiective pe termen scurt:

– Crearea infrastructurii de bază necesară desfăşurării activităţii medicale de obstetrică-ginecologie;

– Atragerea de forţă de muncă calificată;

– Introducerea serviciilor de obstetrică-ginecologie şi neonatologie în cadrul Spitalului Municipal Moineşti;

– Creşterea capacităţii Spitalului Municipal Moineşti, pe baza principiului de accesibilitate a gravidei şi a nou-născutului la cele mai potrivite îngrijiri medicale.

Activităţile proiectului constau în:

– Pregătirea spaţiului necesar instalării echipamentelor şi dotărilor

– Achiziţia echipamentelor şi dotărilor necesare funcţionării secţiei

– Stabilirea fişelor de post

– Selectarea personalului necesar, stabilit în schema de personal

– Desfăşurarea activităţii de asistenţă medicală obstetrică- ginecologie

– Monitorizarea activităţilor

– Evaluarea finală a activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului.

Prin acest proiect se urmăreşte crearea infrastructurii de bază necesare desfăşurării activităţii medicale obstetrică-ginecologie, atragerea de forţă de muncă calificată, introducerea serviciilor de obstetrică-ginecologie şi neonatologie în cadrul Spitalului Municipal Moineşti şi nu în ultimul rând, creşterea capacităţii spitalului Mun. Moineşti, pe baza principiului de accesibilitate a gravidei şi a nou-născutului la cele mai potrivite îngrijiri medicale.