Spitalul mobil de la Leţcani a primit avizul DSP Iași; în octombrie ar putea interna primii pacienţi COVID-19

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a declarat că spitalul mobil de la Leţcani a primit autorizaţia de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi. Potrivit sursei citate, în perioada pandemiei de COVID-19 spitalul mobil va funcţiona ca secţie exterioară a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase “Sf Parascheva” din Iaşi.

“Documentul stipulează faptul că ‘sunt îndeplinite prevederile reglementărilor sanitare în vigoare’, motiv pentru care spitalul mobil COVID-19, secţie exterioară a celui de Boli Infecţioase, poate primi deja primii pacienţi. Iată-ne în faţa unei misiuni îndeplinite cu succes, după o muncă de câteva luni, după eforturi considerabile. Spitalul va putea primi primii pacienţi. În acest fel Spitalul de Boli Infecţioase se va putea concentra şi pe tratarea celorlalte boli din spectrul său specific de activitate, iar toate celelalte spitale suport vor putea reveni la normal”, a afirmat Maricel Popa.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ, a declarat că speră ca de la începutul lunii octombrie să poată interna în spitalul mobil primii pacienţi infectaţi cu COVID-19.

Spitalul mobil este construit din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni, care însumează aproximativ 4 kilometri. Este amplasat în apropiere de Iaşi, pe DE 585, unde se află Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani, pentru a facilita accesul transportului medical din celelalte judeţe ale Moldovei.

Unitatea medicală are triaj, Unitate de Primire a Urgenţelor şi terapie intensivă, policlinică şi zonă administrativă, depozit şi zonă de suport tehnic, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize medicale şi bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienţii cu forme uşoare sau medii, saloane pentru terapie intensivă, sală de operaţie, zonă postoperatorie, spaţii pentru personalul medical, spălătorie, bucătărie, sală de mese, morgă, toalete, rezervor de apă, generator de curent, sală pentru gestionarea infrastructurii IT, staţie pentru oxigen, zonă de cazare pentru personalul medical. În total sunt 256 de paturi, din care 103 la terapie intensivă şi trei pentru blocul operator.

Spitalul mobil de la Iaşi este singurul spital ROL 3 din România şi sud-estul Europei. Este, de asemenea, singurul spital care dispune pentru toate cele 256 de paturi din dotare de sistem de presiune negativă, care reduce practic aproape de zero riscul contractării de infecţii bacteriene sau de altă natură.

Pentru achiziţia acestui spital Consiliul Judeţean Iaşi a alocat peste 10 milioane de euro, iar Consiliul Judeţean Neamţ 3,2 milioane de euro. AGERPRES