zalau_spit_judetean.jpgSpitalul Judeţean de Urgenţă Zalău are de recuperat aproape 450.000 de lei, reprezentând contravaloare serviciilor medicale prestate victimelor unor accidente rutiere sau agresiunilor, unitatea spitalicească având obligaţia să recupereze cheltuielile de spitalizare de la cei care se fac vinovaţi de producerea evenimentelor de acest gen.

„La Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău ajung majoritatea victimelor accidentelor rutiere şi ale agresiunilor din oraşul Zalău şi din localităţile învecinate. Pentru fiecare astfel de pacient, victimă a unui accident rutier sau agresiune, unitatea spitalicească trebuie să recupereze cheltuielile de spitalizare de la cei care se fac vinovaţi de producerea evenimentului. Astfel, spitalul se constituie parte civilă în procesele intentate de pacienţi agresorilor sau celor vinovaţi de producerea accidentelor. Conform legislaţiei, autorii accidentelor şi agresiunilor trebuie să suporte cheltuielile de spitalizare ale victimelor, iar stabilirea vinovăţiei, în astfel de cazuri, se face abia când se dă o sentinţă definitivă şi irevocabilă sau când se dispune clasarea cauzei penale”, a declarat Laurenţiu Barna, managerul instituţiei.

Potrivit sursei citate, când creanţa devine certă, spitalul poate demara procedurile în vederea recuperării cheltuielilor de spitalizare, cheltuieli care diferă în funcţie de numărul zilelor de spitalizare, de medicamentele utilizate şi de investigaţiile pe care le efectuează pacienţilor.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale.

Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.

„În primele şase luni ale acestui an, din datele furnizate de serviciul financiar-contabil, în evidenţa contabilă a spitalului, debitul de recuperat din astfel de evenimente este de 447.297 lei, sumă ce reprezintă contravaloarea cheltuielilor de spitalizare a unui număr de 200 pacienţi. În primul semestru s-a recuperat suma de 171.633 lei, reprezentând cheltuieli care intră sub incidenţa articolului 320 din Legea 95/2006 privind reforma în sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, sumă ce reprezintă contravaloarea cheltuielilor de spitalizare a unui număr de 130 pacienţi”, a adăugat sursa citată. AGERPRES