timisoara_spit_jud.jpgSpitalul Judeţean Timişoara va relua anul viitor procedurile pentru proiectul de finanţare europeană în valoare de aproape 10 milioane de euro destinat utilării cu aparatură medicală ultraperformantă a tuturor cabinetelor de specialitate din cadrul Ambulatoriului spitalului, finanţare care acum a fost pierdută de către Consiliul Judeţean Timiş, prin neprezentarea niciunui ofertant la cea de-a doua licitaţie.

„Acest lucru înseamnă că 10 milioane de euro din fonduri europene au fost pierdute. Din aceşti bani urma să se cumpere aparatură medicală de ultimă generaţie pentru toate cabinetele Ambulatoriului Spitalului Judeţean. Nu s-a prezentat nimeni la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Timiş, care administrează spitalul. (…). Vom relua proiectul european, de la zero, de îndată ce se vor deschide procedurile de finanţare unională. Este păcat, pentru că a fost foarte multă muncă”, a declarat prof. dr. Marius Craina, manager general al Spiralului Judeţean Timişoara.

Pericolul de a se pierde această finanţare a apărut în luna octombrie, când nu s-a prezentat nimeni la prima licitaţie, după care Consiliul Judeţean a organizat imediat o a doua licitaţie, în speranţa că banii nu se vor pierde. „Pierderea finanţării înseamnă că aparatură de peste 10 milioane de euro nu va mai putea fi achiziţionată pe acest proiect european; aparatură care deserveşte absolut toate specialităţile din Ambulatoriul Spitalului Judeţean”, a explicat managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina.
Proiectul pentru dotarea cu aparatură de ultimă generaţie urma să transforme Ambulatoriul într-un „spital mai mic” în cadrul Spitalului Judeţean, întrucât cinci locaţii aparţinând Ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara ar fi trebuit modernizate cu noua aparatură.

Cea mai mare parte a banilor provin din fonduri europene, în cadrul POR 2007-2013, valoarea totală a investiţiei fiind de 56,3 milioane de lei, din care 42 de milioane de lei (aproape 10 milioane euro) reprezintă suma nerambursabilă, iar restul banilor este asigurat de Consiliul Judeţean Timiş. Din aceşti bani ar fi trebuit să se achiziţioneze 228 de echipamente performante pentru a înlocui aparatura uzată din actuala dotare a Spitalul Judeţean Timişoara.

„Noi avem anual circa 40.000 de internaţi, iar noua aparatură va duce cu siguranţă la creşterea calităţii sistemului medical, un angajament pe care mi l-am luat privind activitatea medicală din Timiş”, spunea Craina, la lansarea primei licitaţii. AGERPRES