Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu anunţă că erorile constatate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu au un caracter „material şi procedural” şi „nu au avut un impact semnificativ asupra calităţii actului medical”, potrivit unui comunicat de presă remis marţi AGERPRES.

„În urma controlului au fost identificate anumite erori cu caracter material şi procedural care nu au avut un impact semnificativ asupra calităţii actului medical şi nu au avut, în nici un caz, dimensiunea şi efectul celor relatate în mass-media în ultima perioadă. Toate diagnosticele şi activităţile din cadrul secţiei ATI au fost realizate conform ghidurilor SRATI şi a societăţilor internaţionale de terapie intensivă”, este concluzia SCJU Sibiu.

Potrivit sursei citate, „medicii din cadrul secţiei ATI a SCJU Sibiu au înaintat o adresă către Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă cu privire la necesitatea emiterii unui ghid care să specifice proceduri de contenţie adaptate pacienţilor ATI şi particularităţii tratamentelor din această secţie.”

DSP ceruse spitalului din Sibiu să îşi actualizeze procedurile de contenţie, însă SCJU spune că respectă legea în vigoare.

„Referitor la actualizarea procedurilor de contenţie conform prevederilor Legii nr. 487/2002 a sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice, cu modificările şi completările ulterioare, subliniem că legea invocată în raportul DSP face referire la pacienţii psihiatrici, iar pacienţii internaţi în cadrul secţiei ATI se află într-o situaţie particulară, cu o specificitate aparte, care excede prevederile acesteia. Astfel, ţinând cont de acest fapt, medicii din cadrul secţiei ATI a SCJU Sibiu au înaintat o adresă către Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă cu privire la necesitatea emiterii unui ghid care să specifice proceduri de contenţie adaptate pacienţilor ATI şi particularităţii tratamentelor din această secţie”, se arată în comunicatul SCJU Sibiu.

DSP Sibiu l-a amendat cu 10.000 de lei pe medicul şef al Secţiei ATI, Mihai Sava, coordonator de rezidenţiat, „pentru lipsa parafei medicilor specialişti sau primari în foile de observaţie unde există doar parafa medicului rezident an I sau II”

Conducerea spitalului sibian spune că au fost găsite doar 7 foi de observaţie fără parafa medicului specialist sau primar ATI, dintr-un total de 270.

„Raportat la activitatea medicală, conform datelor noastre extrase din cercetarea internă, medicii primari şi specialişti din cadrul secţiei ATI au supravegheat şi supervizat activitatea tuturor medicilor rezidenţi. Menţionăm că, în cadrul controlului efectuat de către DSP, au fost verificate 270 de foi de observaţie, reprezentând aproximativ 25.000 de coli A4 care conţin: anamneza examen clinic obiectiv, rezultatele examinărilor paraclinice şi de laborator şi consemnarea zilnică a tratamentului şi a evoluţiei pacientului. Din acest total, subliniem că parafa medicului specialist sau primar ATI a lipsit numai din 7 foi de observaţie”, precizează SCJU Sibiu.

În secţia ATI a SCJU Sibiu îşi desfăşoară activitatea 10 medici primari, 3 medici specialişti şi 28 de medici rezidenţi, potrivit conducerii spitalului sibian.

DSP a dat amenzi de 12.000 de lei în urma controlului efectuat în secţia ATI COVID a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. Înainte de acest control, DSP a transmis AGERPRES că cei doi inspectori ai săi, care verifică zilnic, începând din noiembrie 2020, cele trei secţii ATI cu pacienţi COVID din trei spitale din judeţ, printre care şi SCJU, nu au găsit nicio neregulă aici.

În prezent, la SCJU au loc mai multe anchete pentru a lămuri dacă acuzele fostei asistente medicale din Secţia ATI COVID formulate în spaţiul public, sub protecţia anonimatului, sunt reale sau nu. În acest sens are loc o anchetă internă şi una a procurorilor, care s-au autosesizat. Şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a solicitat o anchetă a Corpului de Control la unitatea medicală din Sibiu. AGERPRES