Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a beneficiat de investiţii în valoare de peste 11 milioane de lei în acest an, marţi fiind inaugurate cinci blocuri operatorii la clinicile Chirurgie I, Chirurgie II, Ortopedie, Chirurgie Plastică şi Ginecologie, după reabilitare.
”În anul 2011, s-au efectuat dotări cu aparatură medicală în valoare de 7.655.000 lei (Computer tomograf 64 slice-uri, 4 mese de operaţii, 5 lămpi de operaţii etc.), iar suma destinată reparaţiilor capitale se ridică la 3.700.000 lei. Prin finalizarea acestor lucrări, pacienţii internaţi la SCJU Târgu Mureş beneficiază de asistenţă medicală la standarde europene, iar personalul medico-sanitar are la dispoziţie săli de operaţii noi dotate cu aparatură performantă. (…) Lucrările inaugurate azi (marţi -n.r.) s-au desfăşurat pe parcursul a trei luni, iar valoarea reparaţiilor capitale este de peste 1.400.000 de lei, fonduri alocate de Ministerul Sănătăţii”, a declarat presei dr. Florin Gomotârceanu, managerul SCJU Târgu Mureş.
Potrivit acestuia, lucrările de reparaţii capitale la cele cinci blocuri operatorii au constat în compartimentarea spaţiilor conform normelor în vigoare. Prof. univ. dr. Şerban Bancu, şeful Clinicii Chirurgie II, a subliniat că de la construirea spitalului, din 1983, SCJU Târgu Mureş nu a mai beneficiat niciodată de asemenea investiţii şi lucrări de anvergură.
Şeful Clinicii de Ortopedie, prof. univ dr. Tiberiu Băţagă, a remarcat faptul că prin investiţiile efectuate în acest an SCJU Târgu Mureş se ridică la cele mai înalte standarde privind dotarea şi calitatea actului medical. ”Suntem spital de rangul I, ceea ce spune foarte mult. La un rulaj de 200 de pacienţi pe lună (la Clinica de Ortopedie – n.r), avem cam 250 de intervenţii pe lună, deci undeva la 2.700-2.800 de intervenţii pe an, ceea ce presupune un volum foarte mare de muncă şi condiţiile acestea deosebite vor permite ca să putem chiar extinde activitatea pentru că având în vedere vecinătatea cu serviciul UPU SMURD noi asigurăm pentru aproape tot Ardealul partea de urgenţă şi de multe ori ne aduc şi din alte părţi, Moldova sau părţile de sud ale ţării, deci e nevoie de condiţii deosebite”, a arătat Băţagă.
Acesta a spus că sistemul nou de sterilizare asigură în 35-40 de minute dezinfectarea întregului echipament. ”În întreg ansamblul s-a pus răşină sintetică pe pardoseli şi pereţi, astfel că nu mai reţine niciun fel de bacterie, deci e 100% sigur din punct de vedere microbiologic. Sistemul de ventilaţie şi iluminat este nou, dar şi sistemul de închidere/deschidere a uşilor care este automatizat, dar şi spălătorul care este prevăzut cu senzori”, a precizat dr. Tiberiu Băţagă.
Pe lângă cele cinci blocuri operatorii, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au vizitat şi noul Computer Tomograf intrat în dotarea Clinicii de Radiologie şi Imagistică Medicală a SCJU Târgu Mureş. ”Faptul că am primit un nou CT înseamnă o recunoaştere a muncii pe care colectivul pe care îl conduc o depune în tot ceea ce înseamnă diagnosticul de înaltă performanţă. Tomograful acesta este mult mai perfecţionat decât toate şi poate şi mai perfecţionat pentru că există posibilitatea de upgradare, vom avea posibilitatea să creştem numărul de investigaţii de înaltă performanţă. Acesta permite construcţia tridimensională şi apoi navigaţia în realitatea virtuală, adică să călătoreşti prin căile biliare, prin trahee, prin arterele coronare sau să călătoreşti prin colon şi să găseşti formaţiuni tumorale de 2 mm, la dimensiuni la care leziunile nu pot fi puse în evidenţă. (…) Cu acest aparat vom putea practica o medicină preventivă”, a declarat prof. univ. dr. Mircea Buruian, şeful Clinicii de Radiologie şi Imagistică Medicală.
La inaugurare au participat doi dintre consilierii ministrului Sănătăţii, Vass Levente şi Kinizsi Zoltan. AGERPRES