Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava va fi reabilitat energetic cu peste 13 milioane de euro, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Gheorghe Flutur.

El a precizat că proiectul depus de CJ Suceava va fi finanţat prin Componenta 5 – Valul Renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficienţă energetică în clădiri publice din cadrul PNNR şi presupune lucrări pe o suprafaţă de 25.500 metri pătraţi arie desfăşurată.

Prin acest proiect vor fi executate lucrări de reabilitare termică a anvelopei, schimbarea centralei termice pe gaz cu centrală termică pe gaz în cogenerare, schimbarea boilerului de apă caldă de consum, montarea de termostate electronice în fiecare încăpere, instalarea unul chill-er de climatizare şi conectarea la instalaţia de cogenerare pentru producerea frig, schimbarea corpurilor de iluminat cu sisteme tip led, montarea de baterii cu fotocelulă în băi, montarea ventilatoarelor cu recuperare de căldură în încăperi, montarea de ventiloconvectoare, montare panouri fotovoltaice pentru iluminat, tuburi vidate presurizate pentru preparare apă caldă menajeră montate pe şarpantă, izolarea soclului clădirii, izolarea termică a conductelor de apă caldă din camera tehnică a centralei termice şi schimbarea aparatelor de aer condiţionat cu unele noi.

„Această modernizare va conduce la creşterea gradului de siguranţă şi reducerea cheltuielilor cu iluminatul şi încălzirea”, a spus Gheorghe Flutur.

Conform acestuia, în 2023 CJ Suceava realizează mai multe investiţii în sectorul medical, finanţând construcţia unui Spital de Oncologie cu 83 de paturi, în valoare de peste 10 milioane de euro, pentru care au demarat procedurile de începere a lucrărilor. Totodată, vor fi schimbate conductele de apă din interiorul SJU pentru a reduce riscul infecţiilor nosocomiale, la care se adaugă o serie de alte proiecte pentru dotare, ceea ce va conduce la creşterea gradului de confort şi siguranţă a pacienţilor şi scăderea cheltuielilor de funcţionare. AGERPRES