sibiu_spitjud.jpgSpitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a reuşit, în ultimul an, să progreseze doar din punct de vedere al achiziţiei de aparatură medicală nouă, fiind cumpărate 27 aparate performante cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean şi Ambasada Japoniei.

Cu toate acestea, sunt situaţii în care pacienţi internaţi în secţiile celui mai mare spital din judeţul Sibiu, unde vin şi bolnavi din judeţele Alba şi chiar Braşov, sunt nevoiţi să aducă de acasă o parte din medicamente, feşe şi chiar şi vacutainere pentru recoltarea probelor de sânge, din cauza finanţării la jumătate din cât trebuie, de către Casa de Asigurări de Sănătate, a precizat managerul Adrian Şanta.

„În cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu există un deficit de materiale sanitare care afectează mai multe secţii ale instituţiei şi pacienţii internaţi în cadrul acestora. Este vorba în primul rând de un deficit de vacutainere, feşe şi chiar unele medicamente. Au apărut situaţii în care pacienţii au fost nevoiţi să cumpere din resurse proprii anumite materiale sanitare”, a declarat, vineri, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
Acesta dă asigurări că medicii sunt profesionişti iar actul medical nu are de suferit din cauza lipsurilor. Adrian Şanta recunoaşte că „problemele de acest fel sunt cauzate de bugetul mic, sumele primite de la Casa de Asigurări de Sănătate acoperind doar 40-50% din necesarul materialelor. ”Totodată, numărul pacienţilor este ridicat, a crescut complexitatea cazurilor şi, implicit, sumele pe care spitalul le cheltuie cu pacienţii. În plus, contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate a scăzut în ultimii ani ca valoare şi s-a cerut limitarea cazurilor de internări”, spune Şanta.

În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu există situaţii în care medicii şi asistentele medicale pun bani de la ei şi pentru cumpărarea hârtiei necesare întocmirii fişelor de ieşire.

Spitalul sibian cu cei mai mulţi pacienţi a reuşit în 2011 să achiziţioneze 14 aparate medicale cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Sibiu, respectiv 13 aparate medicale în baza contractului de GRANT încheiat între Ambasada Japoniei şi SCJU Sibiu. Toate aceste aparate se folosesc în cadrul secţiilor unde au fost repartizate.

Costul total al aparaturii achiziţionate cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean a fost de 1,22 milioane lei din care TVA 237.702,6 lei. Achiziţia lor s-a realizat prin licitaţie deschisă online. Cel mai scump aparat a fost un videoendoscop complet cu maşină de sterilizare, în valoare de 222.990 lei. Acesta este utilizat de Secţia Gastroenterologie.

Costul total al aparaturii achiziţionate în baza contractului de GRANT cu ambasada Japoniei s-a ridicat la 342.742,24 lei din care TVA 66.337,20 lei. Achiziţia lor s-a realizat direct, prin sistemul online de achiziţii publice (SEAP). Cele mai scump aparat a fost un videogastroscop, în valoare de 57.632,57 lei, repartizat la Secţia Clinică Medicală I. AGERPRES