Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa a reuşit, pe parcursul unui an, economisirea a 4,37 milioane de lei, prin renegocierea contractelor existente, prin atragerea de alte venituri şi prin eficientizarea activităţilor medicale.

„Mai avem foarte multe lucruri de făcut, însă acesta e un prim pas. Doar prin renegocierea contractelor şi eficientizarea activităţilor medicale, dar şi prin atragerea de alte fonduri am reuşit să câştigăm 4,37 milioane lei. Vrem să dezvoltăm şi să diversificăm mai mult serviciile medicale în această unitate spitalicească. Cel mai probabil, începând din 1 ianuarie 2019, se vor deschide cabinete ambulatorii pentru oncologie, dermato-venerice, ORL şi, de asemenea, se va redeschide cabinetul de urologie. În plus, în prezent, este în curs de rezolvare o problemă veche, şi anume, urgenţele stomatologice, care lipsesc de câţiva ani, la Reşiţa”, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Waldemar Murgu.

În acest sens, a fost identificată aparatura necesară, s-a identificat spaţiul, iar în prezent se fac demersurile de a obţine autorizaţiile şi acreditările, contractele cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin. Managerul spitalului reşiţean spune că, totodată, trebuie îmbunătăţit şi confortul pacienţilor, iar acest lucru înseamnă, printre altele, că nu mai trebuie să existe pereţi scorojiţi şi murdari.

„Am reuşit să obţinem mai multe sponsorizări, fapt pentru care am început să zugrăvim, să reparăm, aşa cum s-a întâmplat la Unitatea de primiri urgenţe. Continuăm cu toate holurile, din toate cele trei staţionare, pentru că vrem să le facem mai plăcute ochiului”, a precizat Waldemar Murgu.

În aceeaşi măsură, se încearcă şi retehnologizarea şi redotarea spitalului, ceea ce înseamnă aparatură medicală şi mobilier. În paralel, managerul spitalului a luat legătura cu mai multe organizaţii non-profit cu profil medical, conduse de medici din Germania şi din Austria, pentru dotarea spitalului cu medicamente antihipertensive, antibiotice şi antiinflamatoare, categorii de primă necesitate. Se speră ca primul transport să ajungă la Reşiţa în maximum o lună şi jumătate. De la alte două organizaţii, peste circa jumătate de an, urmează să fie primite o sută de paturi electrice.

În aceeaşi conferinţă de presă, Waldemar Murgu a subliniat faptul că în Secţia de Maternitate nu a fost înregistrat nici un caz de infecţie nosocomială. De altfel, spune managerul SJU Reşiţa, şi în celelalte secţii, infecţiile au fost foarte rare, iar atunci când s-au înregistrat, nu au pus în pericol viaţa pacienţilor. „Cu toate acestea, am reorganizat controlul infecţiilor nosocomiale, adică infecţiile spitaliceşti, având în vedere că în momentul de faţă sunt foarte multe probleme la nivel naţional. Am încercat să întocmim un program de control, astfel încât, să minimizăm aceste riscuri. E clar că acestea nu pot fi eliminate, dar pot fi reduse la un nivel la care să nu reprezinte un pericol real”, afirmă Waldemar Murgu. AGERPRES