Deschiderea unei extensii a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş, la Bistriţa, reprezintă un prim pas pentru obţinerea de către Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiu a titulaturii de „clinic”, potrivit declaraţiei făcute de către managerul acestei unităţi medicale, Gabriel Lazany.

Anunţul a fost făcut la festivitatea de deschidere a anului universitar pentru primii 100 de studenţi ai extensiei Bistriţa a UMFST, care vor studia timp de patru ani asistenţa medicală generală.

„Suntem un spital judeţean de urgenţă mic, dar cu ambiţii foarte mari, care vrea să arate performanţă. Ne dorim să arătăm că sistemul public de sănătate poate să facă performanţă şi nu are nicio scuză să nu o facă. (…) Nu poţi face performanţă doar investind în infrastructură, dacă nu investeşti şi în resursa umană. Iar acest lucru, începând de astăzi, se face prin parteneriatul nostru puternic încheiat cu Universitatea de Medicină din Târgu Mureş. Mergem înainte, (…), dar, pe lângă dezvoltarea asistenţei medicale generale la Bistriţa , deschiderea acestei extensii înseamnă un pas înainte şi pentru medicii Spitalului Judeţean, deja 30 de medici din cadrul spitalului vor avea integrare în învăţământul universitar. Iar noul pas al nostru va fi acela că tindem spre a fi spital clinic judeţean de urgenţă”, a spus Lazany.

Rectorul UMFST Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, şi-a declarat intenţia de a dezvolta parteneriatul cu autorităţile bistriţene şi a anunţat că, începând cu anul universitar 2023/2024, la Bistriţa vor funcţiona alte două programe de studii: asistenţă farmacie şi tehnică dentară.

„Am venit la Bistriţa, vom rămâne şi vom dezvolta. Regret, într-un fel, că ce este aici nu este şi în Târgu Mureş, unde administraţia locală are altă agendă”, a afirmat Azamfirei.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a făcut o prezentare a investiţiilor în sănătate realizate în ultimii ani la nivelul SJU Bistriţa, care se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro, printre care se numără modernizarea UPU-SMURD, modernizarea ATI, construirea unui heliport pe acoperişul Spitalului Judeţean, reabilitarea şi modernizarea Policlinicii Bistriţa şi construirea unui bloc ANL pentru specialiştii din sănătate.

Extensia Bistriţa a UMFST Târgu Mureş va funcţiona, pentru început, într-o clădire pusă la dispoziţie de primăria municipiului, intenţia fiind ca, pe viitor, să fie construit un campus al acestei universităţi, printr-o colaborare cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. AGERPRES