pacient spital.jpgMedicii de la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare sunt obligati sa reduca internarile pentru ca au ajuns aproape de limita maxima fixata de Casa Asigurarilor de Sanatate Maramures si, in cazul in care o depasesc, risca sa fie pusi la plata.

Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare a precizat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca, legal, mai este voie sa se faca doar 5.725 de externari pana la sfarsitul anului, in conditiile in care aceasta cifra va fi cu siguranta atinsa pana la mijlocul lunii septembrie. Astfel, s-a luat masura internarii doar a cazurilor grave.

Managerul Spitalului Judetean Baia Mare, dr. Ion Blajan, a declarat ca problema trebuie ordonata impreuna cu CAS, unde a fost solicitata o renegociere a numarului de cazuri externate.

„Am trimis o adresa in care am explicat situatia critica in care ne aflam. Acelasi document a fost transmis si presedintelui Consiliului Judetean, respectiv Directiei de Sanatate Publica Maramures”, a spus Blajan. El a precizat ca in contractul cu Casa numarul externarilor pentru anul 2009 a fost fixat la 33.330, ceea ce inseamna cu aproape 25% mai putin decat in 2008. „Este de neconceput, prin prisma deontologiei medicale si legislatiei specifice, sa nu internezi urgentele pentru acordarea asistentei medicale de specialitate”, a afirmat managerul, citand din scrisoarea adresata autoritatilor.

Managerul spitalului a mentionat ca medicii vor continua sa isi faca datoria, chiar daca se va depasi limita admisa de externari. „Sa ne puna catusele, daca ei asa considera. Nu putem sa nu ne facem treaba!”, a afirmat dr. Ioan Blajan. Conducerea spitalului a semnalat ca una dintre problemele mari cu care se confrunta unitatea sanitara este aceea ca multi dintre pacientii care ar putea fi tratati in alte spitale din judet ajung totusi la Urgenta din Baia Mare si sunt ulterior internati.

„Nu se vor mai interna cazuri cronice din ambulator. Ce vine la urgenta va fi luat in vizor, dar restul vor fi pe liste de asteptare. Sunt intr-adevar liste de programare pana in 2010. Nu avem ce face”, a spus, la randul sau, directorul medical Sabin Nemes-Bota. O situatie paradoxala in conditiile date este la sectia de Neonatologie, unde e impusa o limita de aproximativ 300 de externari pana la sfarsitul anului 2009. Dupa acest prag, medicii ar trebui sa refuze internarea viitoarelor mamici.