Consiliul Judeţean Buzău a aprobat achiziţionarea de servicii juridice pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) în scopul recuperării de la trei medici a unor sume de bani achitate după ce Curtea de Apel Ploieşti a stabilit plata a 240.000 de euro drept despăgubire unui pacient care, dintr-o culpă medicală, a rămas fără organul sexual.
În urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Ploieşti, o societate de asigurări a fost obligată la plata a 10.000 de euro, iar SJU Buzău a fost obligat la achitarea sumei de 240.000 de euro, cu titlu de daune morale, unui pacient care a suferit o inflamaţie a organului sexual ca urmare a unor manevre greşite de montare a unei sonde urinare, medicii de la o altă unitate spitalicească fiind nevoiţi să i-l amputeze ulterior pentru a-i salva viaţa. Instituţia spitalicească a achitat către pacient suma de bani care i-a revenit, urmând să se îndrepte împotriva celor trei medici pentru recuperarea banilor.
În acest context, SJU a solicitat CJ achiziţionarea unor servicii juridice, ţinând cont şi de faptul că instituţia are doar un singur consilier juridic. „Astfel, prin decizia penală nr. 212/2024, SJU a fost obligat să răspundă în solidar cu inculpaţii A.C, C.I şi C.I pentru repararea prejudiciului în considerarea faptului că aceştia erau, la data săvârşirii faptelor, medici în cadrul SJU. Obligaţia de plată a sumei stabilită în decizia penală a fost executată voluntar de către spital, în calitate de parte responsabilă civilmente, în două tranşe… pentru ca aceasta să nu crească considerabil în situaţia executării silite. În această situaţie, SJU trebuie să formuleze acţiune în regres împotriva celor trei medici, în vederea recuperării sumelor. În acest sens, având în vedere faptul că în cadrul Compartimentului juridic din cadrul spitalului există un singur consilier juridic şi coroborat cu numărul mare de dosare curente şi complexitatea cauzei precum şi consecinţele financiare ce ar putea decurge din aceasta, achiziţionarea unor servicii juridice de asistenţă şi reprezentare juridică în această speţă este motivată legal şi oportun”, informează CJ.
Potrivit conducerii Consiliului Judeţean, prin achiziţionarea serviciilor juridice se doreşte recuperarea sau diminuarea sumei de bani achitată în contul pacientului de către spital.
„Este o hotărâre a instanţei, Spitalul Judeţean aflându-se în coordonarea CJ, le-am dat acordul să poată să se apare în instanţă. Avem grijă de banul public ca eventual să diminuăm cât mai mult dacă se poate costurile care le va avea SJU pe acest caz trist. Acolo e vorba de un act medical, într-adevăr s-a întâmplat ce s-a întâmplat acolo, ştiţi că în afară de SJU sunt şi ceilalţi medici care vor plăti despăgubiri şi aşa mai departe”, a declarat preşedintele CJ, Petre Emanoil Neagu.
În opinia avocatului pacientului, starea acestuia ar fi fost alta în situaţia în care personalul medical ar fi dat dovadă de empatie. „Ceea ce nu ne-am învăţat minte este să încercăm să mai lăsăm aceste motivări că sistemul este de vină, pentru că oamenii sunt în principal de vină şi trebuie să fim mai empatici indiferent de situaţie. Nimeni nu neagă importanţa medicului şi a muncii sale, nimeni nu pune la îndoială faptul că, om fiind, la rândul lui poate greşi, în schimb mai multă empatie nu poate strica nimănui. Practic, domnul Maroleanu a ajuns în situaţia în care este datorită lipsei totale de empatie. Nimeni nu a spus că medicii nu aveau dreptul la concedii, în schimb aveau cea mai mică posibilitate să informeze pacientul şi aparţinătorii că există şi posibilitatea externării la cerere şi să se adreseze unei instituţii în care să existe un medic urolog care să îi acorde atenţia necesară pentru problema pe care a avut-o. A ajuns în situaţia aceasta datorită unei chestiuni banale, el a fost diagnosticat cu parafimoză. Parafimoza este rezultatul probabil al unei infecţii, o sondă urinară care a fost montată incorect, evacuată incorect, dar asta e mai puţin relevant. Pacientul putea să vină şi de acasă, problema e că nu i-au acordat niciun fel de atenţie, deşi el a reclamat tot timpul că există dureri”, a precizat, după decizia instanţei de judecată, avocatul Cristina Moiseanu.
Iniţial, Judecătoria Buzău stabilise cuantumul daunelor morale la 500.000 de euro, decizia fiind atacată cu apel de către părţile civile din dosar şi de SJU Buzău. AGERPRES