Eva suferea de o malformație congenitală, care afectează sistemul reproductiv al femeii și care, în termeni medicali, poartă denumirea de sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser. Lipsa menstruației până la 14 ani i-a ridicat mamei un semn de întrebare, motiv pentru care a dus-o pe fată la medic. După o serie de analize și investigații, au aflat că diagnosticul ei necesită o intervenție rară, realizată în doar 3 țări din lume: în Statele Unite ale Americii, în Italia și în România, la Spitalul Euroclinic din cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.
„Intrasem deja la liceu și nu-mi venise menstruația. Inițial am crezut că e o problemă hormonală și am început să facem investigații”, își amintește Eva. În urma investigațiilor fata a aflat că suferea de un sindrom rar, ceea ce însemna că se născuse fără uter și fără vagin. Vestea primită a împins-o pe mamă să caute soluția potrivită, astfel încât să aibă o viață normală, asemenea fetelor de vârsta ei. Căutările au durat 2 ani, iar în tot acest timp părintii au încercat să își protejeze cât mai mult copilul. Reconstrucția vaginală avea să fie soluția pentru rezolvarea malformației, operație despre care mama Evei nu știa că se poate face în România, iar rezultale obținute de medicii americani și italieni nu erau încurajatoare. Într-un final, l-a găsit pe profesorul Petre Brătilă, singurul care făcuse operatia revoluționară și care-i putea schimba fetei viitorul.
„A venit împreună cu mama ei pentru faptul că nu avea menstruație, motiv pentru care am investigat-o clinic și imagistic și am ajuns la concluzia că este un sindrom Rokitansky, un sindrom care poate cuprinde malformații atât din sfera genitală, cât și din cea renală. În cazul ei nu exista afectare renală și avea organe genitale externe normale. Dar, în interior, nu avea vagin și uter, avea numai ovare și trompe uterine”, povestește prof. univ. dr. Petre Brătilă, chirurg de excelență în ginecologia minim-invazivă.
Când a ajuns în cabinetul profesorului Brătilă, Eva avea 16 ani și i s-a recomandat să facă operația după ce va împlini 18 ani, ideal, atunci când va avea o relație stabilă și va fi pregătită psihic pentru o procedură chirurgicală atât de complexă.
„Intervenția se poate face și mai devreme de 18 ani, singura condiție fiind începerea vieții sexuale, pentru că vaginul trebuie întreținut. El nefiind acolo din naștere, tendința corpului este de a restrânge spațiul acesta și de a se micșora”, completează profesorul.
Operația revoluționară și extrem de complexă
Doi ani mai târziu, Eva avea să fie supusă unei operații rare și moderne. Vaginul urma să fie creat cu ajutorul unei grefe speciale, realizată prin inginerie tisulară, capabilă să atragă celulele din vecinătate, astfel încât să se formeze pe ea țesutul care trebuia să existe în locul respectiv.
„Când m-am văzut acolo, pe patul de spital, a fost puțin stresant, dar doctorii au fost foarte drăguți, calzi, au empatizat cu mine foarte bine, în așa fel încât nici n-am apucat să fiu speriată. Toată echipa e foarte empatică, ceea ce mi se pare foarte important, pentru că, dacă nu aveam încrederea asta, normal că aș fi fost foarte speriată”, își amintește Eva.
Intervenția de reconstrucție vaginală cu ajutorul ingineriei tisulare, realizată de echipa coordonată de prof.univ.dr. Petre Brătilă în spitalul Euroclinic, este cea mai puțin invazivă și cu rezultatele cele mai bune pe termen lung. Astfel, la 10 zile după intervenția revolutionară, grefa s-a autodizolvat, iar după două luni, Eva putea deja să aibă primul ei contact sexual.
„A doua zi după intervenție, Eva deja se plimba pe holuri, că trebuia să facă mișcare. Lucru care poate nu e de așteptat pentru o persoană care a trecut printr-o astfel de intervenție. Dar ea e un copil foarte motivat și serios. Atunci când i se spune ceva, respectă regulile, așa că lucrurile au decurs bine de la început”, spune Violeta, mama tinerei.
Perioada de recuperare a fost una extrem de solicitantă și dificilă, însă Eva a dat dovadă de multă determinare. La scurt timp după intervenția chirurgicală, a început exercițiile pentru dilatarea vaginului, respectând cu multă grijă indicatiile medicilor. Evolutia si mentinerea vaginului au depins de ambiția si disciplina ei. La ora actuală, tânăra în vârstă de 25 de ani se bucură de o viață sexuală normală și este recunoscătoare medicilor care au realizat intervenția chirurgicală atât de complexă și inovatoare de care a avut nevoie.