Spitalul Orasenesc Zlatna, care, din aceasta saptamana, are un nou manager, a fost din nou racordat la reteaua de alimentare cu gaz metan, dupa trei luni de sistare a furnizarii gazelor naturale catre unitate din cauza datoriilor de peste 60.000 de lei acumulate la plata facturilor.

Cu o valoare totala a datoriilor la plata utilitatilor, furnizorilor de medicamente si de materiale sanitare sau de hrana de aproape un sfert de milion de lei, spitalul din Zlatna a primit recent 100.000 de lei, din care s-au achitat o parte din restante, inclusiv catre furnizorul de gaz.

La inceputul lunii august, spitalul a ramas fara gaz metan, astfel incat pacientii internati in acest rastimp nu au putut beneficia de caldura in saloane si de apa calda la dusuri, iar hrana le-a fost preparata cu ajutorul unor butelii cu gaz. Apa calda necesara pentru spalarea vaselor si a lenjeriei de pat era asigurata, ca urmare a unei sponsorizari, cu ajutorul unui boiler. Spitalul, sectie externa a Spitalului Judetean Alba pana in urma cu 13 ani, are un numar de 42 de paturi si in jur de 40 de angajati.

Lunar sunt internati in medie in jur de 125 de bolnavi, in conditiile in care Casa de Asigurari de Sanatate Alba deconteaza cheltuielile cu 110 pacienti. Salariile angajatilor din aparatul administrativ au fost diminuate la o jumatate timp de o jumatate de an si se analizeaza posibilitatea desfiintarii unor posturi, cum ar fi cele ale celor patru paznici si introducerea unui sistem de supraveghere video. Noul manager al spitalului din orasul Zlatna este medicul Horia Timis, care l-a inlocuit astfel la carma unitatii pe Alexandru Olalau, tehnician veterinar si absolvent al unui colegiu de birotica. Atat autoritatile locale, cat si conducerea Directiei de Sanatate Publica Alba au propus desfiintarea spitalului si transformarea sa din nou in sectie externa a spitalului judetean, o alta varianta fiind ca unitatea sa devina un spital pentru boli cronice, tinand cont ca cei mai multi din cei internati aici sufera de boli specifice fostilor mineri. AGERPRES