Consilierii judeţeni ai PSD şi PNL au decis să înainteze Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud un proiect de hotărâre prin care spitalul din comuna Teaca, recent desfiinţat de Ministerul Sănătăţii, să fie preluat de autoritatea judeţeană, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri AGERPRES.

„Considerăm că dreptul la sănătate şi asistenţă medicală al miilor de locuitori din zona de câmpie pe care spitalul din Teaca îi deservea este mai important decât orgoliile politice şi, pe această cale, cerem executivului Consiliului Judeţean, în frunte cu preşedintele Liviu Rusu (membru PDL – n.r.), să studieze şi să accepte această posibilitate legală prin care oamenii din zonă să beneficieze în continuare de serviciile spitalului”, se arată în comunicatul semnat de liderul grupului de consilieri PSD, Daniel Suciu, şi de cel al consilierilor liberali, Ioan Deneş.

În susţinerea demersului lor, consilierii PSD şi PNL au dat ca exemplu iniţiativele consiliilor judeţene din Alba şi Cluj, care au înaintat deja ministerului de resort solicitări de preluare a unor spitale desfiinţate începând cu data de 1 aprilie. În plus, ei precizează că executivul primăriei Teaca este de acord „cu orice variantă legală care poate fi găsită pentru ca această unitate medicală să nu fie desfiinţată”, inclusiv preluarea acesteia de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, spitalul putând fi trecut apoi drept secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa.


Aproximativ o sută de săteni din comuna Teaca alături de personalul medical al centrului de sănătate din localitate au protestat, vinerea trecută, în curtea acestei unităţi spitaliceşti faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a transforma spitalul în cămin pentru bătrâni. Oamenii au afişat pancarte pe care au scris „SOS Salvaţi spitalul”, „Sănătatea nu are preţ”, „Vrem dreptul la sănătate”, „Vrem să trăim bine”, „Ignoranţa voastră, condamnarea noastră”. Centrul de sănătate Teaca funcţionează din anul 1993 şi a fost construit în întregime cu fonduri alocate de Crucea Roşie din Austria, având în vedere că localitatea este una cu vechi tradiţii săseşti.


Consiliul Local Teaca a votat joia trecută un proiect de hotărâre prin care se opune măsurii de desfiinţare a spitalului, decizia fiind luată de toţi cei 15 consilieri, inclusiv de cei de la PDL şi UDMR. Centrul de sănătate Teaca are 14 angajaţi, dintre care trei sunt medici care fac naveta din judeţul Mureş. Unitatea oferă servicii pentru trei specialităţi de bază: medicină internă, pediatrie şi recuperare, medicină fizică şi balneologie. Spitalul se află la o distanţă de 33 kilometri de municipiul Bistriţa şi la 25 kilometri de oraşul Reghin (judeţul Mureş) şi deserveşte cinci comune cu o populaţie de aproximativ 13.800 locuitori, în condiţiile în care numărul de paturi a fost redus anul trecut de la 30 la 12. AGERPRES