Spit Mun tg secuiesc.jpgConducerea Spitalului orăşenesc Târgu Secuiesc a refuzat să semneze contractul de finanţare pe 2013 cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

Directorul instituţiei, dr. Kelemen Andras, a declarat joi că în cursul zilei precedente a avut loc şedinţa Consiliului de Administraţie al spitalului, cu participarea reprezentanţilor Prefecturii, Consiliului judeţean şi Sindicatului Sanitas Covasna, în cadrul căreia s-a luat decizia de a nu se semna contractul în condiţiile actualei scheme de finanţare, iar decizia a fost comunicată şi Casei Judeţene de Asigurări.

“Vor să ne reducă numărul de cazuri contractabile, tariful, ICM (indicele de complexitate medicală-n.r). În condiţiile astea nici măcar salariile nu le vom putea plăti”, a declarat dr. Kelemen Andras. Acesta a mai spus că spitalul a încheiat anul trecut fără nici un fel de datorii, ba chiar a reuşit să facă investiţii, devenind unul dintre cele mai moderne din Transilvania.
“Până acum am mers foarte bine, nu am avut nici o datorie. Am montat şi un nou computer tomograf, am renovat total clădirile, avem saloane cu unul şi două paturi, cu aer condiţionat, şase săli de operaţii moderne, dar în curând nu o să mai avem bani nici să cumpărăm praf pentru spălat lenjeria. În condiţiile astea nu semnăm contractul, vom face în continuare demersuri la Bucureşti pentru că aşa nu se poate”, a mai spus directorul spitalului.

Potrivit calculelor preliminare, prin aplicarea noii scheme de finanţare bugetul instituţiei ar scădea cu aproximativ 2 milioane de lei faţă de anul trecut.

Liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici a declarat că într-o situaţie aproape similară sunt şi spitalele din Covasna şi Baraolt, care în cursul zilei de vineri urmează să aibă discuţii preliminare cu CAS pe marginea contractelor de finanţare pe 2013. “Şi dacă semnează şi dacă nu tot intră în blocaj financiar în câteva luni. Eu le-am spus că nu sunt de acord să semneze în forma actuală şi aproape sigur nu vor semna”, a spus Neagovici, subliniind că este dezamăgit de “măsurile de redresare” luate de Ministerul Sănătăţii. AGERPRES