Spitalul Municipal de Urgenţă din Moineşti, finanţat de Consiliul Judeţean Bacău şi Consiliul Local, este singura unitate medicală neuniversitară şi printre primele patru din ţară cu un Departament de cercetare, certificat de Academia Română de Ştiinte Medicale.
„Acest compartiment de cercetare ştiinţifică al spitalului, gândit încă din 2008, dar care acum capătă un contur concret, grupează mai multe echipe pluridisciplinare compuse din medici, doctoranzi, farmacişti, psihologi, specialişti IT. Principale direcţii actuale de abordare sunt în cardiologie, chirurgie laparoscopică, anestezie şi terapie intensivă, boli infecţioase, diabet şi laborator”, a indicat chirurgul Adrian Cotârleţ, managerul unităţii medicale din Moinești.
Potrivit acestuia, Departamentul de cercetare clinică din Moineşti, ce are 15 membri în consiliul ştiintific şi alţi 5 membri de onoare a stabilit, deja, parteneriate cu spitale din Franţa, Israel şi Ucraina şi România, profesorul doctor Pierre Marquet, de la Universitatea de Medicina din Limoges şi profesorul doctor Ostin Mungiu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T Popa”.
„Membrii Departamentului de cercetare din spital vor fi implicaţi în relaţii şi acţiuni de colaborare cu mai multe organisme din Europa, atât în ceea ce priveşte schimbul de experienţă, formarea prin cursuri de specialitate, cât şi prin participarea pe proiecte, realizarea de seminarii şi conferinţe în comun cu Spitalul Sfat, Israel ( cardiologie, terapie intensivă, chirurgie laparoscopică), Télécom SudParis Franţa (telemedicină, infrastructuri IT), Télécom Ecole de Management Franţa, ESIGETEL Franţa (asistenţa bolnavilor la domiciliu), IRCAD Strasbourg şi Spitalul din Versailles, Franţa (chirurgie laparoscopica), Spitalul din Raionul Noua Suliţă, Regiunea Cernăuţi, Ucraina. Totodată, vom dezvolta parteneriate strategice şi cu ‘Ziv Hospital’ Israel (anestezie şi terapie intensivă, cardiologie, chirurgie laparoscopică, ginecologie)”, a precizat medicul Adrian Cotârleţ.
De asemenea, a mai indicat managerul Spitalului din Moineşti, Departamentul de cercetare clinică mai dispune de un compatiment de teleconferinţe, în care vor fi prezentate cazurile din Moineşti unor board-uri medicale de la spitalele din Lille, Grenoble sau Chartres. „În ţară, colaborările stabilite deja sunt cu UMF ‘Gr.T.Popa’ Iaşi, UMF ‘Carol Davila’ Bucureşti, Universitatea ‘Titu Maiorescu’, Institutul de Medicină Comparată, Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţiala, toate din Bucureşti, Universitatea Politehnică Timişoara, dar şi cu SMURD”, a mai spus Adrian Cotârleţ. AGERPRES