Spitalul orăşenesc Buhuşi este prima unitate medicală din judeţul Bacău complet informatizată, proiectul, denumit ,,Armonia”, constând în implementarea unei soluţii integrate de software specializat pentru domeniu şi hardware-ul aferent.
„Se înregistrează prin această aplicaţie nu numai o ‘migrare’ a hârtiilor către un format electronic, dar şi centralizarea datelor medicale şi a costurilor la nivel de pacient, fapt ce permite o cunoaştere la zi a situaţiei acestuia”, a declarat marţi managerul de proiect Filippo di Marco, reprezentantul firmei Dedalus TeamNet, cea care a realizat investiţia în parteneriat cu primăria din Buhuşi, dar şi traning-ul personalului medical din spital.
Ca urmare, pacienţii care se prezintă la spital beneficiază de acum de ,,Dosare Electronice” în care vor fi centralizate informaţiile medicale din internările anterioare – diagnostice, alergii, tratament. uncţionalităţi precum detecţia erorilor medicale prin coduri de bare pe etichetele de laborator, identificare electronică a bolnavilor prin brăţara de internare, în fapt un stick personalizat, reţeta electronică şi scanarea datelor paşaportale sunt doar câteva dintre aplicaţiile vizate în cadrul implementării.
Potrivit managerului spitalului din Buhuşi, Mohanad Toron, informatizarea spitalului ,,se traduce în timp câştigat pentru îngrijirea bolnavilor”. „Soluţia dezvoltată la Buhuşi sprijină reducerea birocraţiei din spital, care ne ocupa o mare parte din timpul pe care trebuie să-l alocăm îngrijirii pacienţilor. În plus, ne ajută la reglementarea fluxului de comunicare şi organizare din spital, între medici din diferite secţii şi compartimente, asistente, laborator, farmacie”, a precizat Mohanad Toron.
Implementarea permite, însă, pe lângă informatizarea activităţii în sectorul de primiri urgenţe, spitalizare, laborator, comenzi, farmacie, radiologie, bloc operator şi pe aceea privind raportare indicatori spital, bloc alimentar, salarizare, stocuri, achiziţie, mijloace fixe, contabilitate, planificare şi execuţie bugetară.
„Deschiderea spre progres a managerului de spital a făcut posibilă reducerea perioadei de implementare. Sistemul a fost uşor asimilat în spital, ceea ce pentru noi constituie premisele pentru informatizarea spitalelor publice locale”, a declarat Filippo di Marco.
În context, Valentina Olaru, coordonator marketing la firma italiană, declara că „situaţia spitalului din Buhuşi este reprezentativă pentru aproximativ 50% dintre cele 400 de spitale din România, în sensul că nu folosesc o aplicaţie informatică medicală integrată anterior şi sunt în curs de acreditare CONAS”.
Soluţia de informatizare a spitalului din Buhuşi va permite prin „Dosarul medical” în format electronic ce se realizează de acum în această unitate medicală băcăuană, integrarea imediată a acestei unităţi medicale în sistemul ,,Dosarului Electronic al Pacientului” preconizat a fi funcţional în viitor la nivel naţional.
Spitalul Orăşenesc Buhuşi are 200 de paturi, 220 de angajaţi şi tratează un număr de aproximativ 40.000 de pacienţi pe an. În ultimul an, a fost demarată reabilitarea acestei unităţi medicale, fiind deja finalizate lucrările la o secţie şi un compartiment. Secţia Pediatrie a obţinut 97 de puncte la certificarea ISO, iar camera de garda a devenit unitate de primire urgenţe, organizată şi dotată conform cerinţelor Ministerului Sănătăţii.
Dedalus Team Net este unul dintre cei mai importanţi furnizori de software medical pentru spitale, din România, soluţiile de informatizare concepute de specialiştii firmei italiene fiind utilizare de 300 spitale private şi 250 de spitale publice din Italia şi comercializare în alte 12 ţări. AGERPRES