spit jud bistrita nasaud.jpgSpitalul de Urgenţă Judeţean din Bistriţa nu are unitate de transfuzii sanguine autorizată, la fel şi spitalul orăşenesc din Năsăud, potrivit datelor comunicate de şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu. Singura unitate de stat care are autorizaţie este cea de la spitalul orăşenesc din Beclean, iar în curs de autorizare este unitatea de la clinica privată Sanovil din Bistriţa.

În urma solicitării făcute de Ministerul Sănătăţii, DSP Bistriţa-Năsăud a demarat un control la unităţile spitaliceşti. „Colegii mei de la Epidemiologie sunt într-o acţiune în toate spitalele, să vadă exact ce le lipseşte, ce mai trebuie pentru autorizare. Sigur, şi autorizaţia se emite pe diferite activităţi, pe un număr mai mare sau mai mic, în funcţie de nivelul spitalului. De exemplu, Becleanul pur şi simplu administrează sânge dacă e nevoie, altceva nu, e singura activitatea acreditată. Dar Spitalul Judeţean are mult mai multe activităţi care trebuie acreditate”, a explicat Andriţoiu.

Directoarea DSP Bistriţa-Năsăud spune că, în general, unităţile de transfuzii nu respectă normele de dotare şi de spaţiu, impuse printr-un ordin emis în urmă cu trei ani, motiv pentru care au fost aplicate până acum sancţiuni sub formă de avertismente şi amenzi spitalelor din Năsăud şi Beclean.

Întrebată de ce nu s-a dispus suspendarea activităţii unităţilor de transfuzii, având în vedere că nu au respectat termenele impuse de DSP pentru intrarea în legalitate, Anca Andriţoiu a răspuns că nu s-a putut face acest lucru pentru că „oamenii au nevoie de sânge”. „Nu se poate suspenda activitatea atâta vreme cât oamenii au nevoie de sânge. Putem să le suspendăm, când se fac, când au nevoie în activitatea medicală să administreze sânge? Nu se poate”, a declarat Andriţoiu. AGERPRES