tomograf_satumare.jpgAutoritatile bistritene au inaugurat, pe 18 februarie, primul tomograf din judetul Bistrita-Nasaud, adus in baza unui parteneriat public-privat semnat intre Consiliul Judetean, Spitalul Judetean de Urgenta si SC Hiperdia SA.

Tomograful, care va functiona in incinta Centrului medical Hiperdia din Policlinica Bistrita, va fi disponibil bistritenilor atat in regim privat, cat si prin decontare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Potrivit directorului medical al acestui centru, Octavian Lebovici, investitia a costat aproape 650.000 euro iar tarifele practicate sunt intre 150 si 500 lei. “Deocamdata, nu am luat inca legatura cu cei care asigura serviciile de urgenta in Bistrita. Sigur, noi in alte centre le asiguram si aici va trebui sa colaboram, dar sa vedem sub ce forma vom reusi sa facem acest lucru. Si personalul mediu de la Bistrita este destul de restrans, sunt doar cinci tehnicieni de imagistica” – a declarat doctorul Octavian Lebovici.

Din cauza ca pana acum nu exista un tomograf, toate urgentele de la Spitalul Judetean Bistrita-Nasaud care aveau nevoie de o astfel de investigatie medicala erau trimise la Cluj-Napoca sau Targu-Mures, fie cu ambulanta, fie prin solicitarea unui elicopter SMURD.

Fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a promis, anul trecut, ca Bistrita-Nasaud va fi pe lista judetelor care vor primi ultimele tomografe achizitionate de minister, pe baza de licitatie. In cele din urma, tomograful pentru Bistrita a fost redirectionat catre Brasov iar Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si Spitalul Judetean Bistrita-Nasaud s-au vazut nevoite sa apeleze la un parteneriat public-privat pentru a rezolva aceasta problema. SC Hiperdia SA reprezinta o retea de 15 centre medicale, amplasate in diferite orase ale tarii, firma fiind infiintata in 1998, la Brasov.