spital_neurochirurgie-is.jpgSpitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” nu va fi comasat cu Spitalul Clinic Judeţean „Sfântul Spiridon” dacă şefii Consiliului Judeţean Iaşi nu doresc acest lucru, a declarat luni presei Vasile Cepoi, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

„Spitalul de Neurochirurgie se află în administrarea Consiliului Judeţean. Dacă domnul Constantin Simirad (preşedintele CJ Iaşi – n.r.) nu doreşte comasare, nu avem cum să trecem peste cuvântul său. Neurochirurgia nu va mai fi comasată, pentru că nu putem trece peste instituţia administrativă”, a explicat Vasile Cepoi.

În urmă cu câteva săptămâni, şeful CJ Iaşi, Constantin Simirad, a declarat că nu este de acord cu iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a comasa spitalele, întrucât există riscul ca o astfel de unitate anexată să fie lăsată în paragină. El a precizat că se va opune comasării spitalelor, cel puţin în următorii doi-trei ani. Cu acelaşi prilej, Simirad a subliniat că pe lângă pierderea unor spitale există marele pericol de a dispărea anumite specialităţi medicale care, în prezent, sunt mândria Iaşiului în ceea ce priveşte prestarea actului medical. În acest sens, Simirad a dat drept exemplu Spitalul de Neurochirurgie, unicul de profil din partea de nord-est a României, care şi-a câştigat prestigiul după mulţi ani de muncă.


„Este un spital care deserveşte întreaga Moldovă şi vreau să vă spun că o face strălucit. A transforma acest spital într-o anexă, într-o secţie de terapie intensivă la un alt spital este, după părerea mea, un lucru pe care nu-l dorim absolut niciunul dintre noi”, a afirmat Simirad. Potrivit propunerii Ministerului Sănătăţii, Spitalul de Neurochirurgie, Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi şi Spitalul Clinic de Urgenţe „Sf. Ioan”, toate de interes regional, îşi vor pierde personalitatea juridică şi vor deveni secţii exterioare ale Spitalului „Sf. Spiridon”. De asemenea, Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” va fi comasat cu Spitalul de Pneumoftiziologie, în timp ce Maternitatea „Elena Doamna” devine secţie exterioară a Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă”.

Nemulţumiţi de decizia ministerului de resort, la sfârşitul săptămânii trecute zeci de pacienţi şi foşti pacienţi ai Spitalului „Sf. Ioan” au protestat în curtea unităţii medicale. Cei cărora nu li s-a permis accesul în curte au protestat pe lângă garduri ori s-au mulţumit să deschidă o petiţie on line. AGERPRES