sp_cardiologie_covasna.jpgSpitalul de recuperare a bolnavilor cu afectiuni cardiovasculare din statiunea Covasna, unde sunt tratati anual circa 16.000 de pacienti din intreaga tara, ar trebui extins cu 50% pentru a face fata tuturor solicitarilor de internare, a declarat directorul institutiei, Monica Hosu. Aceasta a mentionat ca spitalul a fost cuprins intr-un program de reabilitare si modernizare finantat de Guvernul norvegian, care va incepe in acest an si se va finaliza in 2011, program ce prevede inclusiv dotarea cu aparatura medicala performanta.

In ultimii ani, Spitalul de cardiologie din Covasna, singurul cu acest profil de recuperare din tara, a beneficiat de fonduri de investitii reduse din partea Ministerului Sanatatii, majoritatea lucrarilor de modernizare fiind facute cu ajutorul sponsorilor.
Monica Hosu a precizat ca anul trecut, Ministerul Sanatatii a alocat 75.000 de lei pentru aparatura medicala, dar inlocuirea conductelor din sistemul de incalzire s-a facut cu ajutorul unor firme, reusindu-se astfel sa se faca economii importante la plata facturilor pentru gaz metan.

Din lipsa de bani, conducerea spitalului a recurs chiar si la sistemul ”timesharing”, prin care mai multi pacienti au sponsorizat renovarea unor saloane, beneficiind astfel, pana la sfarsitul vietii, de repartitia cu prioritate in camere cu confort sporit, tip hotel cu 2-3 paturi, atunci cand vin la tratament. Astfel, s-a reusit modernizarea a circa 20% din camere.

Presedintele Traian Basescu, care a vizitat in cursul zilei de 20 septembrie Spitalul de cardiologie, a declarat ca aceasta unitate medicala ar trebui nu numai modernizata, ci si extinsa, deoarece numarul bolnavilor de inima este in continua crestere. Basescu a amintit ca toate cele 770 de paturi ale spitalului de cardiologie sunt ocupate 100% in decurs de un an, de aceea este nevoie nu numai de a-l moderniza, ci si de a-l extinde.

”Un spital de boli cardiovasculare putem face oriunde, dar nicaieri in tara si nici in Europa, in afara de Covasna, nu sunt conditiile naturale adecvate pentru tratarea acestor afectiuni”, a spus Traian Basescu.

Anul trecut, tot cu ocazia unei vizite la Spitalul de cardiologie, seful statului a remarcat ca aceasta unitate medicala, cu profil unic in tara, este subfinantata, fiind tratata de Ministerul Sanatatii asemenea unui ”dispensar comunal”.

Statiunea Covasna, supranumita ”orasul celor 1.000 de izvoare de sanatate”, este renumita pe plan national si international pentru numeroasele izvoare de apa minerala si a mofetelor (emanatii uscate de gaze naturale postvulcanice), folosite cu succes in tratarea bolilor de inima si a celor asociate. Specialistii spun ca in judetele Covasna si Harghita se inspira cel mai curat aer din tara, masuratorile indicand un nivel al noxelor mult sub concentratia maxima admisa. Acest lucru se datoreaza inexistentei unei industrii dezvoltate, dar si padurilor care ocupa trei sferturi din suprafata celor doua judete. Aerul curat influenteaza pozitiv sanatatea localnicilor, fapt confirmat si de statistici, care releva ca speranta lor de viata este peste media pe tara.