Un centru-pilot care va contribui la realizarea unui Registru Naţional pentru pacienţii cu Sindrom Lynch (SNSL) va fi înfiinţat la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara.

Adrian Trifa, medic primar genetică medicală a explicat, vineri, că sindromul Lynch este o afecţiune ereditară des întâlnită, una din 300 de persoane având o modificare genetică ce poate declanşa boala, iar pacienţii afectaţi de sindromul Lynch prezintă risc crescut pentru a dezvolta diverse cancere. Cele mai frecvente sunt cancerul colorectal (la ambele sexe), cancerul uterin (endometrial) şi ovarian. Sindromul Lynch poate fi asociat şi cu alte cancere, cum ar fi cel de căi biliare (colangiocarcinom), pancreatic ori de prostată.

„În sindromul Lynch, fiind o afecţiune autozomal-dominantă, este suficient ca doar unul dintre părinţi să aibă o genă mutantă pe care să o transmită copilului, acesta având astfel un risc de 50% de a moşteni boala. De aceea, în familiile în care există cazuri de cancere asociate sindromului Lynch, în special colorectal şi uterin, evaluarea genetică este obligatorie. De altfel, ghidurile internaţionale recomandă screeningul acestei afecţiuni la toţi pacienţii diagnosticaţi cu aceste două tipuri de cancer. Confirmarea sindromului Lynch, prin teste genetice şi ulterior prin testarea în cascadă a membrilor familiei sunt esenţiale pentru profilaxia cancerelor asociate acestei afecţiuni. Este important de precizat faptul că nu este obligatoriu ca persoanele afectate de sindromul Lynch să dezvolte cancer, riscul fiind de 70% pentru cancerul colorectal şi cel endometrial. Tocmai de aceea, la persoanele care au moştenit mutaţia este esenţial screeningul pentru diversele cancere asociate sindromului Lynch. Screeningul poate duce la depistarea cancerului într-o formă incipientă şi, implicit, la începerea cât mai rapidă a tratamentului. Astfel, cresc şansele de supravieţuire şi chiar de vindecare. Din păcate, puţini sunt cei care ştiu despre posibilitatea transmiterii în familie a acestor mutaţii genetice”, detaliază dr. Adrian Trifa, într-un comunicat remis AGERPRES.

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara a încheiat un protocol de colaborare cu Asociaţia „Societatea Română de Sindrom Lynch”, prin care unitatea sanitară va contribui la realizarea unui Registru Naţional de Sindrom Lynch. Prin aceasta se urmăreşte sprijinirea pacienţilor cu înaltă suspiciune de sindrom Lynch, a celor diagnosticaţi deja, precum şi a rudelor acestora, în vederea optimizării gradului de diagnostic şi, ulterior, screening şi tratament. În acelaşi timp, în cadrul Spitalului „Victor Babeş” va fi creat un centru-pilot pentru sindrom Lynch, parte componentă a unei reţele naţionale, în relaţie de colaborare cu celelalte centre de Sindrom Lynch şi cu Societatea Română de Sindrom Lynch.

„Suntem bucuroşi să avem alături Spitalul ‘Victor Babeş’ Timişoara. Iniţiativa SRSL a pornit dintr-o nevoie reală, resimţită de către medici şi pacienţi, deopotrivă. Caracterul naţional al societăţii are ca scop stabilirea unui punct de vedere comun pentru creşterea gradului de diagnostic, screening şi tratament pentru cât mai mulţi pacienţi, indiferent de localitatea din care provin”, menţionează preşedintele fondator al SNSL, dr. Oana Cristina Voinea.

Pacienţii cu astfel de afecţiuni sunt aşteptaţi pentru investigaţii genetice, pentru diagnosticul şi screeningul cancerelor asociate sindromului Lynch, la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara. AGERPRES