Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca a finalizat un proiect european în valoare de aproape 10 milioane de lei, care a vizat prevenţia şi tratarea hepatitelor cronice de tip B şi C.

„Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a finalizat proiectul finanţat din fonduri europene „Optimizarea prevenţiei şi tratamentului Hepatitelor cronice B şi C prin creşterea competenţei personalului medical din România”. Iniţiat de Spitalul clujean de Boli Infecţioase, proiectul a fost implementat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov, Universitatea „Ovidius” din Constanţa şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” Bucureşti”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.

Potrivit sursei citate, pe parcursul perioadei de derulare a proiectului, 1.200 de persoane care au constituit grupul ţintă, provenite din 19 judeţe, au participat la sesiuni de instruire în prevenţia, diagnosticul şi tratamentul hepatitelor cronice HBV şi HCV. Dintre acestea, 251 au fost medici specialişti sau rezidenţi în boli infecţioase, 449 de medici de familie şi 500 de asistenţi medicali.

„Profesionalismul şi expertiza echipei medicale a Spitalului nostru de Boli Infecţioase şi-au pus încă o dată amprenta, aceasta reuşind să coordoneze exemplar şi să finalizeze cu succes proiectul. Cu siguranţă, toţi participanţii vor putea să pună în practică informaţiile extrem de valoroase pe care le-au acumulat şi să acorde o atenţie deosebită investigării şi tratării pacienţilor care se confruntă cu
astfel de probleme”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

De asemenea, au fost editate trei ghiduri de bună practică „state-of-the-art” şi a fost gândit şi derulat un program pentru medicii de familie participanţi, care a urmărit prevenţia primară a infecţiei cu hepatitele B şi C la şcolari şi unul care a vizat creşterea accesului femeilor la serviciile de prevenţie a infecţiei cu HCV şi HBV.

Valoarea totală a proiectului a fost de 9.763.291,85 de lei, din care 8.243.668,53 de lei au reprezentat finanţare nerambursabilă din Fondul Social European, 1.324.357,35 de lei au constituit finanţarea nerambursabilă asigurată din bugetul naţional, iar 195.265,97 de lei a fost cofinanţarea parteneriatului. AGERPRES