Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” din Cluj va deveni unitate medicală de suport COVID -19, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Potrivit sursei citate, respectiva instituţie medicală are 30 paturi pentru pacienţi cu COVID-19, din care 25 pentru cazuri moderate/severe şi cinci paturi ATI pentru cazuri severe/critice.

La acest moment, la Spitalul Militar din Cluj-Napoca sunt internaţi 14 pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 cu forme medii sau severe şi un pacient în stare gravă, la ATI.

Potrivit MApN, structura spitalului permite organizarea acestui tip de asistenţă medicală, cu asigurarea circuitelor corespunzătoare, având un compartiment de boli infecţioase, un compartiment pneumofiziologie şi o secţie ATI cu dotare corespunzătoare şi personal înalt calificat, pregătit ca urmare a misiunilor de sprijin în lupta împotriva COVID-19 la care a participat în Suceava şi Iaşi.

În context, reprezentanţii MApN arată că în judeţul Cluj incidenţa infectărilor cu coronavirus este foarte crescută, depăşind 5 cazuri la mia de locuitori. Astfel, capacitatea de îngrijire a cazurilor moderate, severe şi critice din judeţul Cluj a fost depăşită.

Totodată, reprezentanţii ministerului amintesc că de sâmbătă Spitalul militar din Sibiu preia pacienţi pozitivi la infecţia cu SARS-CoV-2, având destinate în acest sens şase paturi pentru pacienţii cu forme medii şi cinci paturi ATI, pentru formele severe şi grave. La acest moment, toate cele 11 locuri sunt ocupate de pacienţi, care sunt direcţionaţi la unitatea medicală militară de Spitalul Judeţean Sibiu.

De asemenea, începând de duminică, secţia COVID-19 a Spitalului Clinic Militar de Urgenţă din Iaşi şi-a mărit capacitatea de la 16 la 30 de paturi pentru tratarea pacienţilor cu forme medii, care necesită suport de oxigen. La ora transmiterii comunicatului, arată MApN, erau internaţi în acest spital 11 pacienţi.

Institutul Medico-Militar (IMM) sprijină Direcţiile de Sănătate Publică ale Municipiului Bucureşti şi judeţului Mureş pe două linii de efort: 110 studenţi din anii II şi III ai IMM (70 de la Bucureşti şi 40 de la Târgu Mureş) îşi vor desfăşura în mod voluntar activitateaîn cadrul call-center-urilor operaţionalizate de cele două DSP, pentru desfăşurarea anchetelor epidemiologice. Repartizarea studenţilor voluntari către cele două DSP se va face pe baza nevoilor zilnice de suplimentare a personalului.

Tot pe bază de voluntariat, 62 de studenţi din anii IV, V şi VI de la IMM Bucureşti şi 17 de la IMM Târgu Mureş s-au înscris pentru a-şi desfăşura activitatea în spitalele militare din ţară, în facilităţile de tratare sau suport COVID-19 sau în cele ATI. Repartizarea studenţilor se va face, de asemenea, în funcţie de nevoile unităţilor medicale. AGERPRES